Wolfgang Gessl till minne, 1/3-10/3 2018

Wolfgang Gessl med en av sina silverkannor

Minnesutställning över en av våra största smeder

1/3-10/3

Silver och guldsmeden Wolfgang Gessl har efter några års sjukdom avlidit.

Wolfgang blev 68 år och efterlämnar hustrun Angelika, samt barnen Linda och Vijaya.

Wolfgang Gessl var en av Sveriges mest intressanta och yrkesskickliga silver och guldsmeder. Han kom till Sverige från Österrike och började arbeta 1972 hos ädelsmeden Sigurd Persson i hans verkstad. I slutet av 1970 talet fick Wolfgang överta hans verkstad.
Wolfgang utvecklade sitt eget formspråk och blev en mycket ansedd corpus och smyckesmed.
Som intendent på Nutida Svenskt Silver mötte jag Wolfgang 1993 som en av de entusiastiska och sociala silversmeder som verkligen gjorde avtryck. Wolfgang månade om verksamheten och sina kolleger i gruppen, han var också lektor på Konstfack under många år. Han var mycket aktiv i Nutida Svenskt Silver, han ställde upp när det behövdes och vi hade många intressanta kvällsvisningar för konstföreningar och andra intresserade. Han entusiasmerade publiken på sitt oerhört pedagogiska och kunniga sätt.
Wolfgang satt också under många år i styrelsen och engagerade sig när vi gjorde stora utställningar i Sverige och utomlands. Alltid glad och hjälpsam för oss och sina kolleger, trots att han hade sin egen verksamhet.
Wolfgangs egna utställningar på Nutida Svenskt Silver var alltid minutiöst arrangerade. Då hade han jobbat under flera år med sina verk och rönte mycket stor uppskattning. Utsökta kannor, skålar, fat, ljusstakar med utvalda stora bergkristaller som extra accent. Smycken med ädla stenar där han letade fram ovanliga stenar med spännande slipningar som han gjorde fantastiska smycken av.
Trots sin svåra sjukdom de senaste 4 åren, arbetade han nästan som vanligt. Han avslutade sina 2 sista dagar i livet med en stor utställning i sin verkstad där han sammanfattade sitt liv med – ”50 år som guld- och silversmed och vårt 20:e event i verkstaden.” Därefter somnade en älskad och oerhört omtyckt och uppskattad silver/guldsmed in.

För Nutida Svenskt Silver Britte Grünewald Grönberg
tidigare intendent på Nutida Svenskt Silver

Dela inlägget!