Skötselråd

Version nummer 5    2020-04-30

Allmänt om smycken

Ett smycke som man sköter om, kommer att hålla för lång tid framöver. Något som kan gå i arv från generation till generation.

Tänk på att du aldrig ska sova med smycken på utan förvara dem gärna i sin ask när du inte använder dem. Smycken trivs inte i fuktiga miljöer så de bör inte förvaras i badrummet eller vara på din kropp när du duschar. Om dina smycken har utsatts för någon form av fukt tex vatten, svett eller rök eller kemikalier som tex klor, parfym eller hårspray eller om du har någon typ av obalans i kroppen på grund av alkohol, medicin, stress eller luftföroreningar, rengör dem med gärna med en mjuk trasa. Dessa faktorer har förmågan att framkalla en kemisk reaktion i metallen, vilket kan göra att smycket oxiderar.

Silver

Silver reagerar med svavel i luften och får en mörkare yta med tiden. Använd vid behov en putsduk avsedd för silver för att ta bort oxideringen. Ytor på silverföremål förändras med tiden när man använder objektet; högblanka ytor blir något mattare och matta ytor något blankare.

Silver är en mjuk metall som får repor av andra föremål, undvik därför att använda borste, stålull eller liknande för att göra rent silvret. Låt aldrig vatten eller andra vätskor självtorka på ytan, då den kan missfärgas och få fläckar.

Skål i silver från Nutida Svenskt Silver

Oxiderat silver

Oxiderat silver har färgats mörk med hjälp av svavelsufitvätska. Detta är endast ett ytskikt och med tiden kan denna yta nötas bort lite. Ofta blir det mycket vackert och ger ett mer levande känsla till föremålet. Vill du ha tillbaka den ursprungliga jämna mörka ytan så rekommenderar vi dig att lämna in objektet till en silver/guldsmed för omoxidering.

Vid rengöring av oxiderade smycken använd en mjuk fuktad trasa med milt diskmedel. Skölj rent från diskmedel och torka sedan torrt med mjuk trasa. Låt aldrig vatten eller andra vätskor självtorka på ytan, då den kan missfärgas och få fläckar. Använd inte en silverputsduk då oxideringen riskeras försvinna.

Förgyllning

Förgyllning är ett tunt ytskikt där man har lagt ett tunt lager av guld över en annan metall. Som med all metall så nöts även förgyllning med tiden när man använder det och till slut kommer man igenom ytan till metallen som ligger under. Lämna gärna in ditt smycke för omförgyllning hos en guld/silversmed för att få tillbaka den ursprungliga känslan. När man putsar smycken med en förgylld yta rekommenderar vi att man använder en silverdip. Du doppar objektet i några sekunder i dippen och sköljer mycket noggrant i vatten efteråt. Var noggrann med att använda diskhandskar när du handskas med silverdip. Torka objektet helt torrt med en mjuk trasa efteråt. Om du har svårt att komma åt med en trasa för att torka torrt rekommenderar vi dig att blåsa objektet torrt med en hårtork.

Försilvring

Försilvring är ett tunt ytskikt där man har lagt ett tunt lager av silver över en annan metall. Som med all metall så nöts även försilvring med tiden när man använder det och till slut kommer man igenom ytan till metallen som ligger under. Lämna gärna in ditt smycke för om försilvring hos en guld/silversmed för att få tillbaka den ursprungliga känslan. När man putsar smycken med en försilvrad yta rekommenderar vi att man använder en silverdip. Du doppar objektet i några sekunder i dippen och sköljer mycket noggrant i vatten efteråt.

Var noggrann med att använda diskhandskar när du handskas med silverdip. Torka objektet helt torrt med en mjuk trasa efteråt. Om du har svårt att komma åt med en trasa för att torka torrt rekommenderar jag dig att blåsa objektet torrt med en hårtork.

Pärlor

Pärlor är ett känsligt material som kräver en del omvårdnad för att hållas välbevarade med sin lyster och glans. Undvik att använda hårspray, parfym och lotion direkt på pärlorna då de kan förlora sin färg och lyster. Torka av dina pärlor med jämna mellanrum med en fuktig sämskskinnstrasa för att avlägsna smuts och hudavlagringar. Förvara dina pärlsmycken separat från andra smycken så att de inte riskeras att skavas. De torkar även ut om de läggs i bomull eller i starkt solljus. En pärlcollier, trädd på en silkestråd, rekommenderar vi att du trär om hos en guldsmed en gång om året.

Ädelstenar

Smycken med ädelstenar rekommenderas att putsas endast med en putsduk avsedd för ädelmetall. Silverdip eller silverputsmedel riskeras att fastna under stenen vilket på lång sikt fräter på metallen och skapar mörka fläckar. Om du upplever att stenen börjar se mörk ut så är det ofta för att det har hamnat smuts i infattningen. Lämna gärna in ditt smycke till en guldsmed så avlägsnar de smutsen i ett ultraljudsbad. Det är bra att vartannat år, lämna in sina smycken för genomgång av fattningar. Fattningar slits lätt och behöver emellanåt förstärkas eller bytas ut så att stenen inte ramlar ur.

En stencollier trädd på en silkestråd, rekommenderar vi att du trär om hos en guldsmed en gång om året.

Mässing

Mässing som inte putsas mörknar med tiden. Dess yta är väldigt vacker, men om du hellre föredrar den ursprungliga ytan rekommenderas du att putsa dina mässingsföremål med en silverputsduk. Smuts som fett, stearin tas enklas bort i varmvatten och diskmedel. Torka objektet helt torrt efteråt med en mjuk trasa. Mässing är en mjuk metall och är känslig för repor och vassa föremål. Undvik att använda borste eller stålull när du gör rent dina objekt.

Koppar

Koppar som inte putsas mörknar med tiden. Dess yta är väldigt vacker men om du hellre föredrar den ursprungliga ytan rekommenderas du att putsa dina kopparföremål med en silverputsduk. Smuts som fett, stearin tas enklast bort i varmvatten och diskmedel. Torka objektet helt torrt efteråt med en mjuk trasa. Koppar är en mjuk metall och är känslig för repor och vassa föremål. Undvik att använda borste eller stålull när du gör rent dina objekt.