Aktuellt2022-05-18T07:29:10+02:00

AKTUELLT

Vernissage: Silver! på Form/Design Center

Nutida Svenskt Silver ställer ut jubileumsutställning på Form/Design Center i Malmö 9 september till 12 november 2023
Nutida Svenskt Silver hälsar er välkomna till en skimrande festutställning i kreativitetens och gemenskapens tecken, för det är ju just detta som fått Nutida Svenskt Silver att bestå genom decennierna; en gemenskap där våra skickliga smeder kan finna såväl värme och stöd som kreativa utmaningar, och ett fortgående möte mellan trygga traditioner och nyskapande utsvävningar.

I utställningen Silver! 60 år av kreativitet – Jubileumsfest med Nutida Svenskt Silver utlovas corpus, smycken och gåvor, tillverkade i silver och andra material av 31 Nutidasmeder, till firande och fest!
Varmt välkommen!

VERNISSAGE
Lördag 9 september kl 12–15 på Form/Design Center, Plan 3
Invigning kl 12.15 • Från Nutida medverkar Paula Röhss, ordförande Nutida Svenskt Silver samt Anna Nordström och Pernilla Sylwan, silversmeder och utställningskuratorer. Dessutom kommer flera Nutidasmeder att finnas på plats.

ÖPPETTIDER
För utställningens öppettider, se Form/Design Center.

HITTA HIT
Form/Design Center, Lilla Torg 9, Malmö.

Utställningen pågår 9 september till 12 november 2023.

8 september 2023|

Vernissage: 60 år av kreativitet. Jubileumsfest med Nutida Svenskt Silver

Nutida Svenskt Silver ställer ut jubileumsutställning på Konstakademien 19–29 april 2023
Nutida Svenskt Silver hälsar er välkomna till en skimrande festutställning i kreativitetens och gemenskapens tecken, för det är ju just detta som fått Nutida Svenskt Silver att bestå genom decennierna; en gemenskap där våra skickliga smeder kan finna såväl värme och stöd som kreativa utmaningar, och ett fortgående möte mellan trygga traditioner och nyskapande utsvävningar.

I utställningen 60 år av kreativitet. Jubileumsfest med Nutida Svenskt Silver utlovas corpus, smycken och gåvor, tillverkade i silver och andra material av 31 Nutidasmeder, till firande och fest!
Varmt välkommen!

VERNISSAGE
Onsdag 19 april kl 16–19 i Tengbomhallen på Konstakademien, Stockholm.
Invigning kl 18 • Cilla Robach, Enhetschef Samlingarna, Nationalmuseum och Paula Röhss, ordförande Nutida Svenskt Silver

ÖPPETTIDER
Onsdag 19 april vernissage kl 16–19
Tisdag–lördag kl 11–16

EXTRA ÖPPET
Torsdag 20 april kl 16 – 20
Kulturnatten 22 april kl 18 – 24
Onsdag 26 + Torsdag 27 april kl 16–20

HITTA HIT
Tengbomhallen, Konstakademien. Fredsgatan 12, Stockholm.

Utställningen pågår 19–29 april 2023.

17 april 2023|

SAK Silver Edition 2023, i samarbete med Nutida Svenskt Silver

Nutida Svenskt Silver kan stolt presentera ett samarbete med Konstfrämjandets medlemsorganisation SAK! För att fira Nutidas 60-års jubileum presenterar SAK två Nutidasmeder, Helena Sandström och August Happ, och deras verk som SAK Silver Edition 2023.

”De två smederna arbetar med både det stiliserade och organiska. Sandström låter naturen få evigt liv i nyponroslöv och de kan pressas mellan boksidor likt växter i ett herbarium, men de kan aldrig smulas sönder. De är individuella verk då hon tagit form från faktiska löv och pressat dessa i silvret, och inget löv är det andra likt. August Happ har skapat en till synes traditionell silverdosa men även han har med sitt fingeravtryck gjort att något flyktigt etsats fast, fingeravtrycket har blivit en permanent stämpel som inte kan suddas ut. Identitet, kropp, natur. ” skriver SAK om de två verken som snart finns tillgängliga för försäljning i liten upplaga.

x1000w SAK EDITION foto BjoI rn StroI mfeldt SilverloI v 12 - Nutida Svenskt Siver

Sub Rosa, Helena Sandström.

SAK är landets största allmänna konstförening. Föreningens ändamål är sedan 1832 att inom Sverige väcka och utbreda intresse för samtida konst. De verkar för samtidskonsten i Sverige genom att varje år köpa in konstverk av konstnärer verksamma i Sverige som sedan lottas ut i ett konstlotteri, genom att ge uppdrag till konstnärer, och genom att lyfta konstnärskap i böcker och magasin.

Verken lanseras 17 mars via Sveriges Allmänna Konstförening, och köps från 17/3 klockan 12:00 via mail till info@konstforeningen.se.

I senaste SAK MAG kan du läsa intervjuer med Helena och August om deras verk och se fler bilder, och även läsa en intervju med Nutidas ordförande Paula Röhss.

Förhandstitt, ateljébesök och drink 16 mars

Varmt välkomna på förhandstitt, ateljébesök och drink torsdag 16 mars klockan 17–19. På Atelier ädelsmide på Högbergsgatan 12, kan du se August Happs Mini Me och Helena Sandströms Sub Rosa. Passa på att fråga silversmederna allt ni velat veta om silversmide och upplev en levande silververkstad. Drop in, ingen förhandsanmälan.

x1000w Silverdosa 1 - Nutida Svenskt Siver

Mini me, August Happ.

Toppbild: Silverdosor och bokmärke, SAK EDITION.

Foto: Björn Strömfeldt

5 mars 2023|

Karlheinz Sauer och Olle Olls till Galleri Sebastian Schildt

Nutidasmederna Karlheinz Sauer och Olle Olls ställer ut på Galleri Sebastian Schildt!

Utställningen är ett möte mellan två mästare vars vänskap började spira för drygt trettio år sedan när Olle Olls gjorde sin första lärlingspraktik i Karlheinz Sauers välrenommerade verkstad. Inom silversmidet har förhållandet mästare, gesäll och lärling en viktig funktion. I de bästa av världar, som här, har kunskapen förmedlats generöst och tillsammans med andra erfarenheter landat i nya uttryck, skriver galleriet om utställningen med smederna.

Karlheinz Sauer presenterar ett tiotal eleganta och lekfulla kannor med handtag av ebenholts. Minutiös precision och ett virtuost hantverk präglar allt som kommer ur hans händer. Dessutom visas vackra dosor och praktfulla smycken i silver och guld med pärlor och ädla stenar.

Olle Olls visar en ny svit skålar som är tillverkade av så kallat krympt silver. En asymmetrisk veckbildning spelar vackert mot skålarnas in och utsida. Det är en okonventionell behandling som påvisar silvrets oändliga möjligheter och ger upphov till nya visuella och taktila upplevelser.

Karlheinz Sauers devis “det är först när du kan hantverket i grunden som du kan förverkliga dina idéer” genomsyrar hela utställningen. Likaså den respektfulla relationen mellan en mästare och hans lärling som med tiden utvecklats till ett möte mellan två jämlikar.

Vernissage sker den 18 februari klockan 11–16, och utställningen pågår till 11 mars 2023.

→ Läs mer om utställningen här

Bild: Skål, Olle Olls | Kanna med lock, Karlheinz Sauer

15 februari 2023|

Margareth Sandström och Peter De Wit till Galleri Sebastian Schildt

Margareth Sandström och Peter de Wit ställer ut på Galleri Sebastian Schildt!

Ur den gemensamma och eviga kärleken till ädla material söker sig deras konstnärsskap motsatta riktningar. Margareth Sandströms organiska former och hemlighetsfulla skepnader står i tydlig kontrast till Peter de Wits geometriska formspråk och vice versa.

Nu har det gått femtio år sedan Margareth Sandström och Peter de Wit öppnade guldsmedjan i Linköping vilken berikat generationer med virtuost hantverkskunnande, konstnärligt mod och exklusiva smycken. Deras eftersökta verk har visats i otaliga utställningar och förvärvats av många samlare både i Sverige och på en internationell arena.

I den nya utställningen på Galleri Sebastian Schildt tar guldsmedsmästarparet ut svängarna ytterligare när de presenterar sin makalösa smyckekonst mot bakgrund av Margareth Sandströms sakliga måleri.

Utställningen pågår mellan 17 januari–31 januari 2023.

→ Läs mer om utställningen här

Bild: Margreth Sandström, ring, guld, Peter De Wit, ring, guld

18 januari 2023|

Nutidasmeder ställer ut på Galleri Sebastian Schildt

I Galleri Sebastian Schildts jubileumsutställning Möten deltar nutidasmederna August Happ, Caroline Lindholm, Helena Sandström, Ingrid Bärndal, Josefine Davidsson, Karolina Hägg, Margareth Sandström, Olle Olls, Pamela Wilson, Pernilla Sylwan och Tove Knuts!

”Allt som arrangeras på galleriet har resulterat i många avgörande möten. Det är också temat för utställningen ”Möten” där femtioen av våra konstnärer deltar med många nya verk”, skriver galleriet om sin utställning.

För mer än tio år sedan, i december 2010, öppnade Galleri Sebastian Schildt sina dörrar för första gången. Målet var att skapa den självklara mötesplatsen och arenan för nyskapande objektskonst i olika material. Sedan öppningen har galleriet arrangerat fler än 70 olika utställningar och visat mer än 100 konstnärer vilket lett till oändligt många lustfyllda möten. Det handlar om möten mellan konsten, publiken, konstnärerna, samlarna, museerna och många fler.

På temat “möten” firar vi galleriets stora jubileum genom att bjuda in alla konstnärer, som ställt ut under åren, att tolka temat fritt.

Utställningen pågår mellan 29 oktober–6 november.

→ Läs mer om utställningen här

”Möte med mig själv”, ljusstake, bläckhorn och penna, Josefine Davidsson
Fotograf: Per Myrehed

10 november 2022|

Säkra årets julklappar i vår Pop-up butik

Ge bort en present där det personliga står i fokus

Vi på Nutida Svenskt Silver vill härmed bjuda in dig till höstens pop-up butik! Handla gåvor som är personliga, handgjorda och unika, under två dagar i november. I butiken hittar du vackra och spännande smycken och föremål, gjorda med ett exceptionellt hantverk i hög kvalitet av Nutidas smeder. Vi bjuder på värmande drycker och pepparkakor för att riktigt komma i julstämning.

Under dagarna har du även chansen att möta våra smeder, som är på plats för att berätta om sina verk. En gåva gjord av någon av Nutidas smeder är en handgjord present, där du även har möjligheten att ha personlig kontakt med skaparen av ditt unika föremål.

Finns det något speciellt föremål du skulle vilja se i pop-up butiken? Hör av dig till oss på nutida@nutida.nu, så ser vi vad vi kan göra.

Öppettider
Torsdag 17 november 17–20
Lördag 19 november 12–16

Plats
Daughters, Havregatan 12 Stockholm
Tunnelbanestation Skanstull

Nutida är Kunglig Hovleverantör.
Nutida stöds av Kulturrådet.

2 november 2022|

Vernissage: Verklighetsflykt

Nutida Svenskt Silver på Galleri Skomakeriet den 6–9 oktober 2022/Sthlm Craft Week Vernissage torsdag 6 oktober kl 16–20

Verkligheten vi lever i idag är präglad av krig, pandemier och en skenande klimatkris. Som en nödvändig överlevnadsmekanism för att hålla hoppet uppe flyr vi vår verklighet en stund för att drömma oss i väg till en plats där vi kan få känna glädje, ro, fantasi, förundran och återhämtning.

Utställningen består av smycken och corpusföremål av 16 silver- och guldsmeder.
Fri entré. Varmt välkommen!

Öppettider
Torsdag 6 oktober kl 12-20, vernissage kl 16-20 Fredag 7 oktober kl 12-17
Lördag 8 oktober kl 12-17
Söndag 9 oktober kl 12-17

Adress: Galleri Skomakeriet, Högbergsgatan 24, Södermalm i Stockholm
→ Läs mer om Nutida Svenskt Silver och utställningen Verklighetsflykt här

Utställningen genomförs med stöd av Kulturrådet

29 september 2022|

Välkommen till Nutida Svenskt Silvers pop-up butik den 5 maj kl 16-19

Besök en anrik ateljé för silversmide startad av Sigurd Persson.
Passa på att handla presenter till nära och kära – eller dig själv.

På torsdag den 5 maj kl 16-19 har du möjligheten att besöka Nutidas pop-up butik.
Nutida visar hur hantverket lever vidare i en klassisk miljö. Idag är det Caroline Lindholm och Helena Sandström, båda smedsmedlemmar i Nutida, som arbetar i ateljén startad av Sigurd Persson. Självklart var både Sigurd och Wolfgang Gessl, som tog över ateljén efter sin läromästare, medlemmar i Nutida. Du får se en unik miljö med verktyg både från Perssons tid och nutid, fråga om tekniker och träffa flera av Nutidas smeder.
Det är så mycket roligare att både ge och få ett föremål där man har träffat konstnären/smeden som skapat föremålet, både konceptuellt och för hand.

Vi kommer att visa både smycken och corpus (föremål med ”kropp”, t.ex. skålar och bägare) i olika prisklasser. Presenter som passar till såväl student, dop, bröllop och födelsedagar. Eller varför inte köpa något till dig själv. Vi bjuder på förfriskningar. Du behöver inte du inte anmäla dig i förväg. Det är bara att komma.

Adress: Ateljé Ädelsmide, Högbergsgatan 12, Stockholm. (Tvärs över gatan från Katarina kyrka/kyrkogård.) T-bana: Slussen alternativt Medborgarplatsen

Välkommen!!

→ Läs mer om ateljén på Högbergsgatan 12

Nutida Svenskt Silver är Kunglig hovleverantör och får stöd av Kulturrådet.

Föremål: Cherrybloom Christine Ramel
Fotograf: Philip Laurell

28 april 2022|

Vernissage: Nutida tänker på döden onsdag 13 april kl 16 – 20

Nutida Svenskt Silver i Benhuset på Katarina Kyrkogård 13 april – 1 maj 2022

Nutidas smeder undersöker smycke- och corpuskonstens roll i seder kopplade till livets slutskede, döden och sorgearbetet. Vad kan vi lära av traditionen, och vad behöver vi framgent?

Utställningen består av smycken och corpusföremål av 20 silver- och guldsmeder.
Varmt välkommen!

Utställningen pågår till den 1 maj 2022
I övrigt är öppettiderna onsdag – söndag kl 12-17.
Extra öppet Kulturnatten den 23 april kl 18-24 • Stängt påskafton, 16 april.

Adress: Benhuset, Katarina kyrkogård, Katarina östra kyrkogårdsgränd, Stockholm

Läs mer om utställningen Nutida tänker på döden, på utställningssidan

10 april 2022|

Vår medlem Åsa Elmstam är med på Liljevachs Vårsalong med verket: Behavior that shows a lack of good sense or judgment

Ur antropocentrisk synvinkel har enbart människor ett inneboende värde och naturens värde beror på i hur stor utsträckning den är mänskligheten till nytta. Vårt fokus på vårt eget värde har fört oss till bristningsgränsen.

“Behavior that shows a lack of good sense or judgment” = Stupidity.

Nu lider Antropocen mot sitt slut. Vårt ihärdiga användande av olja, kol och gas har försatt oss i den 6:e massutrotningen.
Stenkol från stranden på Ölands sydöstra kust. Dessa bitar kommer sannolikt från något av de tre skepp som sänktes av minor under andra världskriget utanför denna strand. Det finns inte stenkol naturligt på platsen. Bitarna får symbolisera den tid, senaste århundradet, då vi i priviligierade länder ödelägger framtiden med vårt välstånd och vår bekvämlighet.

→ Läs mer om Åsa Elmstam
→ Besök Åsas instagram
→ Besök Liljevalchs

11 mars 2022|

ELVA ÅR I VERKSTAN August Happ ställer ut på på Galleri Sebastian Schildt

ELVA ÅR I VERKSTAN

En retrospektiv miniutställning när silversmeden August Happ firar mer än ett decennium i verkstaden hos Sebastian Schildt.

Bortom det första intrycket av tekniskt fulländat och avancerat silversmide träder personliga berättelser och privata iakttagelser fram. Det är corpus-föremål som utstrålar styrka och skönhet men skrapar man på ytan träder drag av svårigheter och spleen fram.

August Happ bjuder på en konstnärlig exposé som visar vägen för det samtida silversmidet.

Utställningsperiod Galleri Sebastian Schildt: 1.2.2022 – 17.2.2022

→ Läs mer om August Happ
→ Besök Augusts webbplats
→ Information om utställningen

31 januari 2022|
Till toppen