Hem / Aktuellt
Aktuellt2022-05-18T07:29:10+02:00

AKTUELLT

Margareth Sandström och Peter De Wit till Galleri Sebastian Schildt

Margareth Sandström och Peter de Wit ställer ut på Galleri Sebastian Schildt!

Ur den gemensamma och eviga kärleken till ädla material söker sig deras konstnärsskap motsatta riktningar. Margareth Sandströms organiska former och hemlighetsfulla skepnader står i tydlig kontrast till Peter de Wits geometriska formspråk och vice versa.

Nu har det gått femtio år sedan Margareth Sandström och Peter de Wit öppnade guldsmedjan i Linköping vilken berikat generationer med virtuost hantverkskunnande, konstnärligt mod och exklusiva smycken. Deras eftersökta verk har visats i otaliga utställningar och förvärvats av många samlare både i Sverige och på en internationell arena.

I den nya utställningen på Galleri Sebastian Schildt tar guldsmedsmästarparet ut svängarna ytterligare när de presenterar sin makalösa smyckekonst mot bakgrund av Margareth Sandströms sakliga måleri.

Utställningen pågår mellan 17 januari–31 januari 2023.

→ Läs mer om utställningen här

Bild: Margreth Sandström, ring, guld, Peter De Wit, ring, guld

18 januari 2023|

Nutidasmeder ställer ut på Galleri Sebastian Schildt

I Galleri Sebastian Schildts jubileumsutställning Möten deltar nutidasmederna August Happ, Caroline Lindholm, Helena Sandström, Ingrid Bärndal, Josefine Davidsson, Karolina Hägg, Margareth Sandström, Olle Olls, Pamela Wilson, Pernilla Sylwan och Tove Knuts!

”Allt som arrangeras på galleriet har resulterat i många avgörande möten. Det är också temat för utställningen ”Möten” där femtioen av våra konstnärer deltar med många nya verk”, skriver galleriet om sin utställning.

För mer än tio år sedan, i december 2010, öppnade Galleri Sebastian Schildt sina dörrar för första gången. Målet var att skapa den självklara mötesplatsen och arenan för nyskapande objektskonst i olika material. Sedan öppningen har galleriet arrangerat fler än 70 olika utställningar och visat mer än 100 konstnärer vilket lett till oändligt många lustfyllda möten. Det handlar om möten mellan konsten, publiken, konstnärerna, samlarna, museerna och många fler.

På temat “möten” firar vi galleriets stora jubileum genom att bjuda in alla konstnärer, som ställt ut under åren, att tolka temat fritt.

Utställningen pågår mellan 29 oktober–6 november.

→ Läs mer om utställningen här

”Möte med mig själv”, ljusstake, bläckhorn och penna, Josefine Davidsson
Fotograf: Per Myrehed

10 november 2022|

Säkra årets julklappar i vår Pop-up butik

Ge bort en present där det personliga står i fokus

Vi på Nutida Svenskt Silver vill härmed bjuda in dig till höstens pop-up butik! Handla gåvor som är personliga, handgjorda och unika, under två dagar i november. I butiken hittar du vackra och spännande smycken och föremål, gjorda med ett exceptionellt hantverk i hög kvalitet av Nutidas smeder. Vi bjuder på värmande drycker och pepparkakor för att riktigt komma i julstämning.

Under dagarna har du även chansen att möta våra smeder, som är på plats för att berätta om sina verk. En gåva gjord av någon av Nutidas smeder är en handgjord present, där du även har möjligheten att ha personlig kontakt med skaparen av ditt unika föremål.

Finns det något speciellt föremål du skulle vilja se i pop-up butiken? Hör av dig till oss på nutida@nutida.nu, så ser vi vad vi kan göra.

Öppettider
Torsdag 17 november 17–20
Lördag 19 november 12–16

Plats
Daughters, Havregatan 12 Stockholm
Tunnelbanestation Skanstull

Nutida är Kunglig Hovleverantör.
Nutida stöds av Kulturrådet.

2 november 2022|

Vernissage: Verklighetsflykt

Nutida Svenskt Silver på Galleri Skomakeriet den 6–9 oktober 2022/Sthlm Craft Week Vernissage torsdag 6 oktober kl 16–20

Verkligheten vi lever i idag är präglad av krig, pandemier och en skenande klimatkris. Som en nödvändig överlevnadsmekanism för att hålla hoppet uppe flyr vi vår verklighet en stund för att drömma oss i väg till en plats där vi kan få känna glädje, ro, fantasi, förundran och återhämtning.

Utställningen består av smycken och corpusföremål av 16 silver- och guldsmeder.
Fri entré. Varmt välkommen!

Öppettider
Torsdag 6 oktober kl 12-20, vernissage kl 16-20 Fredag 7 oktober kl 12-17
Lördag 8 oktober kl 12-17
Söndag 9 oktober kl 12-17

Adress: Galleri Skomakeriet, Högbergsgatan 24, Södermalm i Stockholm
→ Läs mer om Nutida Svenskt Silver och utställningen Verklighetsflykt här

Utställningen genomförs med stöd av Kulturrådet

29 september 2022|

Välkommen till Nutida Svenskt Silvers pop-up butik den 5 maj kl 16-19

Besök en anrik ateljé för silversmide startad av Sigurd Persson.
Passa på att handla presenter till nära och kära – eller dig själv.

På torsdag den 5 maj kl 16-19 har du möjligheten att besöka Nutidas pop-up butik.
Nutida visar hur hantverket lever vidare i en klassisk miljö. Idag är det Caroline Lindholm och Helena Sandström, båda smedsmedlemmar i Nutida, som arbetar i ateljén startad av Sigurd Persson. Självklart var både Sigurd och Wolfgang Gessl, som tog över ateljén efter sin läromästare, medlemmar i Nutida. Du får se en unik miljö med verktyg både från Perssons tid och nutid, fråga om tekniker och träffa flera av Nutidas smeder.
Det är så mycket roligare att både ge och få ett föremål där man har träffat konstnären/smeden som skapat föremålet, både konceptuellt och för hand.

Vi kommer att visa både smycken och corpus (föremål med ”kropp”, t.ex. skålar och bägare) i olika prisklasser. Presenter som passar till såväl student, dop, bröllop och födelsedagar. Eller varför inte köpa något till dig själv. Vi bjuder på förfriskningar. Du behöver inte du inte anmäla dig i förväg. Det är bara att komma.

Adress: Ateljé Ädelsmide, Högbergsgatan 12, Stockholm. (Tvärs över gatan från Katarina kyrka/kyrkogård.) T-bana: Slussen alternativt Medborgarplatsen

Välkommen!!

→ Läs mer om ateljén på Högbergsgatan 12

Nutida Svenskt Silver är Kunglig hovleverantör och får stöd av Kulturrådet.

Föremål: Cherrybloom Christine Ramel
Fotograf: Philip Laurell

28 april 2022|

Vernissage: Nutida tänker på döden onsdag 13 april kl 16 – 20

Nutida Svenskt Silver i Benhuset på Katarina Kyrkogård 13 april – 1 maj 2022

Nutidas smeder undersöker smycke- och corpuskonstens roll i seder kopplade till livets slutskede, döden och sorgearbetet. Vad kan vi lära av traditionen, och vad behöver vi framgent?

Utställningen består av smycken och corpusföremål av 20 silver- och guldsmeder.
Varmt välkommen!

Utställningen pågår till den 1 maj 2022
I övrigt är öppettiderna onsdag – söndag kl 12-17.
Extra öppet Kulturnatten den 23 april kl 18-24 • Stängt påskafton, 16 april.

Adress: Benhuset, Katarina kyrkogård, Katarina östra kyrkogårdsgränd, Stockholm

Läs mer om utställningen Nutida tänker på döden, på utställningssidan

10 april 2022|

Vår medlem Åsa Elmstam är med på Liljevachs Vårsalong med verket: Behavior that shows a lack of good sense or judgment

Ur antropocentrisk synvinkel har enbart människor ett inneboende värde och naturens värde beror på i hur stor utsträckning den är mänskligheten till nytta. Vårt fokus på vårt eget värde har fört oss till bristningsgränsen.

“Behavior that shows a lack of good sense or judgment” = Stupidity.

Nu lider Antropocen mot sitt slut. Vårt ihärdiga användande av olja, kol och gas har försatt oss i den 6:e massutrotningen.
Stenkol från stranden på Ölands sydöstra kust. Dessa bitar kommer sannolikt från något av de tre skepp som sänktes av minor under andra världskriget utanför denna strand. Det finns inte stenkol naturligt på platsen. Bitarna får symbolisera den tid, senaste århundradet, då vi i priviligierade länder ödelägger framtiden med vårt välstånd och vår bekvämlighet.

→ Läs mer om Åsa Elmstam
→ Besök Åsas instagram
→ Besök Liljevalchs

11 mars 2022|

ELVA ÅR I VERKSTAN August Happ ställer ut på på Galleri Sebastian Schildt

ELVA ÅR I VERKSTAN

En retrospektiv miniutställning när silversmeden August Happ firar mer än ett decennium i verkstaden hos Sebastian Schildt.

Bortom det första intrycket av tekniskt fulländat och avancerat silversmide träder personliga berättelser och privata iakttagelser fram. Det är corpus-föremål som utstrålar styrka och skönhet men skrapar man på ytan träder drag av svårigheter och spleen fram.

August Happ bjuder på en konstnärlig exposé som visar vägen för det samtida silversmidet.

Utställningsperiod Galleri Sebastian Schildt: 1.2.2022 – 17.2.2022

→ Läs mer om August Happ
→ Besök Augusts webbplats
→ Information om utställningen

31 januari 2022|

Pernilla Sylwan ställer ut på Galleri Sebastian Schildt

SMYCKEN OCH CORPUS

Smyckekonsten karaktäriseras av generösa kompositioner av tätt sammansatta silverformer, ädla stenar eller pärlor som förmedlar rytm och rörelse.
Vid sidan om örhängen, armband och halssmycken står ofta de ljusbärande föremålen i fokus. Pernilla Sylwan valsar kopparrör vilka förvandlas till växande stjälkar och omslutande kronblad som sprider skönhet och ljus.

Utställningsperiod Galleri Sebastian Schildt: 18.1.2022 – 24.1.2022

→ Läs mer om Pernilla Sylwan
→ Besök Pernillas webbplats
→ Information om utställningen

20 januari 2022|

Kajsa Avila deltar i fönsterutställning hos Konsthantverkarna

Nutida smeden Kajsa Avila deltar i Konsthantverkarnas försterutställning för nya medlemmar.Hennes bidrag består till stor del av silverinfattade färgglada porslinsbroscher och finns att se på Södermalmstorg 4 vid Slussen i Stockholm.

Jag har arbetat med smycken i olika sorters kategorier och konstallationer i snart 30 år. Nu arbetar jag heltid med smycketillverkning i min ateljé i G-studion i Gustavsberg. Jag arbetar främst med unisexsmycken och använder mig oftast av traditionella silver- och guldsmidestekniker men söker alltid efter ett nutida uttryck. Idémässigt inspireras jag mest av symbolvärden och kulturella föreställningar men även av smyckets historiska roll och funktion.

Utställningsperiod Konsthantverkarna: 8.1.2022 – 26.1.2022

→ Läs mer om Kajsa Avila
→ Besök Kajsas webbplats
→ Information om utställningen

20 januari 2022|

Åsa Elmstam ställer ut på Kaleido Konsthantverk

”Vad är jag värd?”
Objekt / smyckekonst

Vad är en konsthantverkares tid värd i jämförelse med en elektrikers eller förskollärares tid? Vi har i vår del av världen vant oss vid billig konsumtion av prylar producerade utomlands och tappat vårt eget hantverkskunnande.

Utställningsperiod Kaleido: 15.1.2022 – 5-2.2022

→ Läs mer om Åsa Elmstam
→ Besök Åsas webbplats
→ Besök www.kaleido.nu

18 januari 2022|

Nutida smeder medverkar i utställningen ”Dressed up”

Den färgsprakande hösten sveper in, livet öppnar upp för sociala aktiviteter och det har äntligen blivit dags att klä upp sig igen.
Galleri Sebastian Schildt samlar sina mest intressanta konstnärer i en bländande uppvisning av nya smycken.
Nutidas smeder, Ingrid Bärndal, Josefine Davidsson, Tove Knuts, Caroline Lindholm, Helena Sandström, Pernilla Sylwan och Pamela Wilson deltar i utställningen ”Dressed up”, Contemporary Jewellery, på Galleri Sebastian Schildt i Stockholm.

Utställningsperiod Galleri Sebastian Schildt: 23.10.21 – 14.11.2021

→ Besök gallerisebastianschildt.se

20 oktober 2021|
Till toppen