Aktuellt2022-05-18T07:29:10+02:00

AKTUELLT

Silverutställning på Nationalmuseum

Givandets glädje – silverdonationer
Nationalmuseum 5/7 2023 – 16/6 2024

Missa inte  Nationalmuseums utställning Givandets glädje – silverdonationer, med föremål från bland andra Nutidasmederna Tobias Birgersson, Niklas Ejve,  Karolina Hägg, Magnus Liljedahl, Caroline Lindholm, Olle Ols, och Pernilla Sylwan och Aviva Scheiman och Kerstin Öhlin Lejonklou! Många av Nutidas tidigare medlemmar är också representerade. Utställningen visas till den 16 juni.

”Nationalmuseums samlingar innehåller många utsökta och representativa exempel på svenskt och europeiskt silver från 1500-talet fram till vår egen tid. Den unika samlingen är bland annat resultatet av gåvor och ekonomiska bidrag från flera donatorer genom åren. I utställningen presenteras ett 80-tal av de senaste decenniernas gåvor till museet. Föremålen varierar i ålder, allt från praktfullt barocksilver och graciösa rokokoformer till modernt silver från decennierna omkring år 2000. Det är kannor, skålar, smycken, ljusstakar, vaser och bägare, allt i silver.”

Givandets glädje – silverdonationer pågår mellan 5 juli 2023 till 16 juni 2024 på Nationalmuseum, Södra Blasieholmshamnen 2, Stockholm.

För mer information och öppettider, se Nationalmuseum.

21 maj 2024|

Pop up-butik med Nutida Svenskt Silver i Sebastian Schildts verkstad

Säkra sommarens presenter i vår pop up-butik!

Ge bort en present där det personliga står i fokus

Sebastian Schildts verkstad • Storgatan 35A, Stockholm • 22 maj 2024 kl 17–19.30

Vi på Nutida Svenskt Silver vill bjuda in dig till vårens pop up-butik! Handla examens- och bröllopspresenter och andra gåvor som är personliga och handgjorda. I pop up-butiken hittar du vackra och spännande smycken och föremål, gjorda med ett exceptionellt hantverk i hög kvalitet av Nutidas smeder. Vi bjuder på förfriskningar och lite tilltugg. Under kvällen har du även chansen att möta flera av våra smeder som är på plats för att berätta om sina verk. Välkommen!

Tid: 22 maj kl 17-19.30.

Plats: Sebastian Schildts verkstad, Storgatan 35a, Stockholm

OSA: Senast 21 maj till nutida@nutida.nu. Först till kvarn gäller.

Tack till Sebastian Schildt.

21 maj 2024|

Silverutställning på Waldemarsudde

Silver: Lars Arby och Nutida Svenskt Silver. 25/4–22/9

I Bernadotterummet på Prins Eugens Waldemarsudde visas under våren och sommaren utställningen Silver. Ett urval unika smycken och skulpturala verk av den experimentelle silversmeden och Nutidamedlemmen Lars Arby (1933-2002) visas i dialog med tre av Nutidas nuvarande smedsmedlemmar; Pernilla Sylwan, Caroline Lindholm och August Happ.

Waldemarsudde visar dessutom samtidigt två andra fina och intressanta utställningar: Prinsens kända och okända skatter – Konst och konsthantverk ur samlingarna och Marie Krøyer.

Missa inte att göra ett besök på Waldemarsudde i vår!

ÖPPETTIDER
För öppettider, se Waldemarsudde.

HITTA HIT
Prins Eugens väg 6, Djurgården, Stockholm

Utställningen öppnar den 25 april och pågår till den 22 september.

25 mars 2024|

Theresia Hvorslev 1935 – 2024

Guld- och silversmeden Theresia Hvorslev, 88 år, har avlidit. Hon sörjs närmast av döttrarna Åsa, Tabita och Malin med familjer, samt brodern Sven och övrig släkt. Theresia var hederssmed i Nutida Svenskt Silver.

Redan som 13-åring experimenterade Theresia med smycken när hennes bröder göt tennsoldater. Design av smycken började efter studenten när hon läst en artikel om smycken med ebenholts och silver. Hon hade en liten verkstad och lyckades sälja sina alster till bl.a. PUB i Stockholm.

1956–58 studerade hon metallformgivning i Tyskland och Danmark. 1960 utexaminerades hon från Konstfack, Stockholm, och därefter arbetade hon hos Georg Jensen, Köpenhamn och på designkontoret Bernadotte & Björn. Från 1964 hade hon en egen ateljé och var samtidigt verksam som formgivare vid Mema och Alton. På familjens företag Mema skapades flera besticksmodeller, varav Tradition användes av SAS under mer än 30 år. Theresia belönades flertalet gånger för sin formgivning och fick tre gånger smyckesvärldens Oscar – Diamond International Award.

Under åren 1975 – 2008 drev Theresia ateljé Silverknappen där hon visade sin skicklighet som entreprenör och konstnär. Theresia uttryckte sig formsäkert i smycken och korpusarbeten. Hon var nyfiken. Generöst inrättade hon ett stipendium för smeder i Nutida Svenskt Silver.

Genom separat- och samlingsutställningar, varav många med Nutida Svenskt Silver, över hela världen befäste Theresia sin position inom guldsmedskonsten. Hon finns representerad i samlingar som Röhsska Museet och Cooper Hewitt Museum, New York. Ett halssmycke med agater köptes in till Nationalmuseum 1965 på utställningen Ungt Svenskt Silver. Därefter blev det många fler verk fram till ringen Peacock 2016, som markerade 50-årsjubileet. I hennes verksamhet ingick även offentliga utsmyckningar och kyrksilver.

Theresia hade en underbar, varm humor och var alltid nära till skratt. Hon tog vara på de glädjeämnen som livet erbjuder. Vi minns hennes glittrande väsen, solvarma utstrålning och omtanke om andra.

Paula Röhss
Nutida Svenskt Silver

Micael Ernstell
Nationalmuseum

Kerstin Wickman
Designhistoriker

5 mars 2024|

Jubileumsutställning på Svenskt Tenn

Nutida Svenskt Silver ställer ut jubileumsutställning på Svenskt Tenn 5–15 oktober 2023 

Som en del av Stockholm Craft Week öppnar Nutida Svenskt Silver sin utställning 60 år av konsthantverkliga berättelser på Svenskt Tenn.

Nutida Svenskt Silvers smeder har genom sex årtionden skapat föremål med hög konstnärlig kvalitet i form och utförande, föremål som berättar något om tiden, om samhället de skapades i och om oss människor. Varje föremål bär på en berättelse. Till vardag och fest, i sorg och i glädje.

25 av Nutida Svenskt Silvers smeder visar smycken och corpus i en utställning med anledning av Nutida Svenskt Silvers 60-årsjubileum. En utställning som tar avstamp i de båda anrika institutionernas gemensamma grund i det enastående hantverket. När Nutida Svenskt Silver startade för 60 år sedan var det som en reaktion på tidens strömningar och som ett sätt att säkerställa att hantverksskickligheten inom silversmidet stimulerades och upprätthölls. Idag är intresset för hantverk större än någonsin, kanske som en reaktion på vår alltmer digitala vardag.

ÖPPETTIDER
För utställningens öppettider, se Svenskt Tenn.

HITTA HIT
Svenskt Tenn, Strandvägen 5, Stockholm.

Utställningen pågår 5–15 oktober 2023.

27 september 2023|

Vernissage: Silver! på Form/Design Center

Nutida Svenskt Silver ställer ut jubileumsutställning på Form/Design Center i Malmö 9 september till 12 november 2023
Nutida Svenskt Silver hälsar er välkomna till en skimrande festutställning i kreativitetens och gemenskapens tecken, för det är ju just detta som fått Nutida Svenskt Silver att bestå genom decennierna; en gemenskap där våra skickliga smeder kan finna såväl värme och stöd som kreativa utmaningar, och ett fortgående möte mellan trygga traditioner och nyskapande utsvävningar.

I utställningen Silver! 60 år av kreativitet – Jubileumsfest med Nutida Svenskt Silver utlovas corpus, smycken och gåvor, tillverkade i silver och andra material av 31 Nutidasmeder, till firande och fest!
Varmt välkommen!

VERNISSAGE
Lördag 9 september kl 12–15 på Form/Design Center, Plan 3
Invigning kl 12.15 • Från Nutida medverkar Paula Röhss, ordförande Nutida Svenskt Silver samt Anna Nordström och Pernilla Sylwan, silversmeder och utställningskuratorer. Dessutom kommer flera Nutidasmeder att finnas på plats.

ÖPPETTIDER
För utställningens öppettider, se Form/Design Center.

HITTA HIT
Form/Design Center, Lilla Torg 9, Malmö.

Utställningen pågår 9 september till 12 november 2023.

8 september 2023|

Vernissage: 60 år av kreativitet. Jubileumsfest med Nutida Svenskt Silver

Nutida Svenskt Silver ställer ut jubileumsutställning på Konstakademien 19–29 april 2023
Nutida Svenskt Silver hälsar er välkomna till en skimrande festutställning i kreativitetens och gemenskapens tecken, för det är ju just detta som fått Nutida Svenskt Silver att bestå genom decennierna; en gemenskap där våra skickliga smeder kan finna såväl värme och stöd som kreativa utmaningar, och ett fortgående möte mellan trygga traditioner och nyskapande utsvävningar.

I utställningen 60 år av kreativitet. Jubileumsfest med Nutida Svenskt Silver utlovas corpus, smycken och gåvor, tillverkade i silver och andra material av 31 Nutidasmeder, till firande och fest!
Varmt välkommen!

VERNISSAGE
Onsdag 19 april kl 16–19 i Tengbomhallen på Konstakademien, Stockholm.
Invigning kl 18 • Cilla Robach, Enhetschef Samlingarna, Nationalmuseum och Paula Röhss, ordförande Nutida Svenskt Silver

ÖPPETTIDER
Onsdag 19 april vernissage kl 16–19
Tisdag–lördag kl 11–16

EXTRA ÖPPET
Torsdag 20 april kl 16 – 20
Kulturnatten 22 april kl 18 – 24
Onsdag 26 + Torsdag 27 april kl 16–20

HITTA HIT
Tengbomhallen, Konstakademien. Fredsgatan 12, Stockholm.

Utställningen pågår 19–29 april 2023.

17 april 2023|

SAK Silver Edition 2023, i samarbete med Nutida Svenskt Silver

Nutida Svenskt Silver kan stolt presentera ett samarbete med Konstfrämjandets medlemsorganisation SAK! För att fira Nutidas 60-års jubileum presenterar SAK två Nutidasmeder, Helena Sandström och August Happ, och deras verk som SAK Silver Edition 2023.

”De två smederna arbetar med både det stiliserade och organiska. Sandström låter naturen få evigt liv i nyponroslöv och de kan pressas mellan boksidor likt växter i ett herbarium, men de kan aldrig smulas sönder. De är individuella verk då hon tagit form från faktiska löv och pressat dessa i silvret, och inget löv är det andra likt. August Happ har skapat en till synes traditionell silverdosa men även han har med sitt fingeravtryck gjort att något flyktigt etsats fast, fingeravtrycket har blivit en permanent stämpel som inte kan suddas ut. Identitet, kropp, natur. ” skriver SAK om de två verken som snart finns tillgängliga för försäljning i liten upplaga.

x1000w SAK EDITION foto BjoI rn StroI mfeldt SilverloI v 12 - Nutida Svenskt Siver

Sub Rosa, Helena Sandström.

SAK är landets största allmänna konstförening. Föreningens ändamål är sedan 1832 att inom Sverige väcka och utbreda intresse för samtida konst. De verkar för samtidskonsten i Sverige genom att varje år köpa in konstverk av konstnärer verksamma i Sverige som sedan lottas ut i ett konstlotteri, genom att ge uppdrag till konstnärer, och genom att lyfta konstnärskap i böcker och magasin.

Verken lanseras 17 mars via Sveriges Allmänna Konstförening, och köps från 17/3 klockan 12:00 via mail till info@konstforeningen.se.

I senaste SAK MAG kan du läsa intervjuer med Helena och August om deras verk och se fler bilder, och även läsa en intervju med Nutidas ordförande Paula Röhss.

Förhandstitt, ateljébesök och drink 16 mars

Varmt välkomna på förhandstitt, ateljébesök och drink torsdag 16 mars klockan 17–19. På Atelier ädelsmide på Högbergsgatan 12, kan du se August Happs Mini Me och Helena Sandströms Sub Rosa. Passa på att fråga silversmederna allt ni velat veta om silversmide och upplev en levande silververkstad. Drop in, ingen förhandsanmälan.

x1000w Silverdosa 1 - Nutida Svenskt Siver

Mini me, August Happ.

Toppbild: Silverdosor och bokmärke, SAK EDITION.

Foto: Björn Strömfeldt

5 mars 2023|

Karlheinz Sauer och Olle Olls till Galleri Sebastian Schildt

Nutidasmederna Karlheinz Sauer och Olle Olls ställer ut på Galleri Sebastian Schildt!

Utställningen är ett möte mellan två mästare vars vänskap började spira för drygt trettio år sedan när Olle Olls gjorde sin första lärlingspraktik i Karlheinz Sauers välrenommerade verkstad. Inom silversmidet har förhållandet mästare, gesäll och lärling en viktig funktion. I de bästa av världar, som här, har kunskapen förmedlats generöst och tillsammans med andra erfarenheter landat i nya uttryck, skriver galleriet om utställningen med smederna.

Karlheinz Sauer presenterar ett tiotal eleganta och lekfulla kannor med handtag av ebenholts. Minutiös precision och ett virtuost hantverk präglar allt som kommer ur hans händer. Dessutom visas vackra dosor och praktfulla smycken i silver och guld med pärlor och ädla stenar.

Olle Olls visar en ny svit skålar som är tillverkade av så kallat krympt silver. En asymmetrisk veckbildning spelar vackert mot skålarnas in och utsida. Det är en okonventionell behandling som påvisar silvrets oändliga möjligheter och ger upphov till nya visuella och taktila upplevelser.

Karlheinz Sauers devis “det är först när du kan hantverket i grunden som du kan förverkliga dina idéer” genomsyrar hela utställningen. Likaså den respektfulla relationen mellan en mästare och hans lärling som med tiden utvecklats till ett möte mellan två jämlikar.

Vernissage sker den 18 februari klockan 11–16, och utställningen pågår till 11 mars 2023.

→ Läs mer om utställningen här

Bild: Skål, Olle Olls | Kanna med lock, Karlheinz Sauer

15 februari 2023|

Margareth Sandström och Peter De Wit till Galleri Sebastian Schildt

Margareth Sandström och Peter de Wit ställer ut på Galleri Sebastian Schildt!

Ur den gemensamma och eviga kärleken till ädla material söker sig deras konstnärsskap motsatta riktningar. Margareth Sandströms organiska former och hemlighetsfulla skepnader står i tydlig kontrast till Peter de Wits geometriska formspråk och vice versa.

Nu har det gått femtio år sedan Margareth Sandström och Peter de Wit öppnade guldsmedjan i Linköping vilken berikat generationer med virtuost hantverkskunnande, konstnärligt mod och exklusiva smycken. Deras eftersökta verk har visats i otaliga utställningar och förvärvats av många samlare både i Sverige och på en internationell arena.

I den nya utställningen på Galleri Sebastian Schildt tar guldsmedsmästarparet ut svängarna ytterligare när de presenterar sin makalösa smyckekonst mot bakgrund av Margareth Sandströms sakliga måleri.

Utställningen pågår mellan 17 januari–31 januari 2023.

→ Läs mer om utställningen här

Bild: Margreth Sandström, ring, guld, Peter De Wit, ring, guld

18 januari 2023|

Nutidasmeder ställer ut på Galleri Sebastian Schildt

I Galleri Sebastian Schildts jubileumsutställning Möten deltar nutidasmederna August Happ, Caroline Lindholm, Helena Sandström, Ingrid Bärndal, Josefine Davidsson, Karolina Hägg, Margareth Sandström, Olle Olls, Pamela Wilson, Pernilla Sylwan och Tove Knuts!

”Allt som arrangeras på galleriet har resulterat i många avgörande möten. Det är också temat för utställningen ”Möten” där femtioen av våra konstnärer deltar med många nya verk”, skriver galleriet om sin utställning.

För mer än tio år sedan, i december 2010, öppnade Galleri Sebastian Schildt sina dörrar för första gången. Målet var att skapa den självklara mötesplatsen och arenan för nyskapande objektskonst i olika material. Sedan öppningen har galleriet arrangerat fler än 70 olika utställningar och visat mer än 100 konstnärer vilket lett till oändligt många lustfyllda möten. Det handlar om möten mellan konsten, publiken, konstnärerna, samlarna, museerna och många fler.

På temat “möten” firar vi galleriets stora jubileum genom att bjuda in alla konstnärer, som ställt ut under åren, att tolka temat fritt.

Utställningen pågår mellan 29 oktober–6 november.

→ Läs mer om utställningen här

”Möte med mig själv”, ljusstake, bläckhorn och penna, Josefine Davidsson
Fotograf: Per Myrehed

10 november 2022|
Till toppen