Två vänner – två utställningar Caroline Lindholm Helena Sandström 28 okt-11 nov 2017

Caroline_Lindholm_silverburk_topsburk_silver_glas_porslin_Fotograf_Fredrik_Wahlberg

Vernissage lördagen den 28 0ktober kl. 11-16

Caroline Lindholm och Helena Sandström träffades när de var studenter på Konstfack. De blev snabbt vänner och delade fascinationen för stora komplicerade silverlödningar och kärleken till det vackra franska språket. Intresset för det franska förde dem till en gemensam utbytesperiod på en konstskola i Frankrike och kärleken till silvret och hantverket ledde till långa, intensiva lödningssessions i metallfackets lödrum. Lödning av stora silverföremål kräver flera stora gaslågor för att komma upp i tillräcklig värme. Då krävs ett bra team med stor skicklighet och lyhördhet. Där grundlades en varm vänskap och ett viktigt kollegieskap som här manifesteras i varsin utställning under samma tak. Denna gång är det de mindre föremålen som står i fokus och det som förenar är hängivenheten till metallen och en gemensam omsorg om detaljer.

 

But it is melting Mr. T!

En utställning med ljusobjekt av Helena Sandström.

article3692 20170929100501 - Nutida Svenskt Siver

Jag är rädd nu.

Det här är på riktigt. Det händer nu. Här.

Det smälter. Jag tycker mig höra hur det rinner…

Jag talar om klimatkrisen förstås. Isbergen i Arktis smälter nu. Permafrosten tinar i Sibirien och förvandlar tundran till gyttjepölar som släpper ut enorma mängder metangas, som snabbar på processen ännu mer. Det regnar på vintern i norra Sverige, det kryper närmre och närmre…

Och jag, jag går med min återvinning, handlar på Myrorna och äter mindre o mindre kött, men jobbar med att göra nya saker till en värld som redan har för mycket?

Och i USA väljer presidenten att lämna Parisavtalet?

Den här utställningen är ett sätt att kanalisera min miljöångest. Att försöka hantera ett problem. Och en tanke om att ju fler vi är som pratar om problemet desto starkare blir kraften att göra något.

Jag jobbar alltid med teman inför mina utställningar. Det kan vara en tanke, en känsla eller en sinnesstämning som jag behöver uttrycka eller en formmässig undersökning av något jag vill fördjupa mig i.

Zink är mitt favoritmaterial just nu. Jag älskar det för den vackra gråskalan jag får när jag etsar ytan. Jag har länge intresserat mig för japansk pappersvikning och försöker överföra den ”pappriga” känslan till metallen. Eftersom zink är svårt att löda på vanligt sätt har jag jobbat med att skapa volym ur en plan plåt. Jag har utgått från A4-arket som begränsning och sedan vikt fram former. Utställningens titel har jag haft som ett eko i huvudet under lång tid, som ett svar på den oroande nyhetsrapporteringen och när mina pappersmodeller började likna isberg fick ekot en form.

5% av intäkterna för varje sålt ljusobjekt skänker jag till Greenpeace för deras viktiga arbete med att skydda Arktis.

Fortsättning, uppföljning, förflyttning

Med utställningen Fortsättning, uppföljning, förflyttning firar Caroline Lindholm sitt tjugonde år som silversmed på Nutida Svenskt Silver.

article3692 20170929100637 - Nutida Svenskt Siver

Under dessa har hon konsekvent närt och utvecklat sitt intresse för att på olika sätt uppmärksamma, förhöja och förgylla vardagliga stunder, ting och göranden. Som måltiden, dosetten och tånagelvården. Skogspromenaden, tvållöddret och sakletandet. Allt med ett förtecken som stavas njutning, skönhet och inte minst – vackrare vardagsvara. Caroline Lindholm liknar sitt skapande vid en process där fortsättning ständigt följer, uppföljning förfinar och förflyttning sker i en rörelse framåt.

I denna utställning märks också ett iakttagande av ett lika då- som samtida fenomen – bordet, borsten, burken hos barberaren. Fascinationen för klassisk rakning med kniv, löddrande omorgsfullhet och behandling med varma handdukar växte efter att dagligen ha passerat hipstertäta Hornstulls mest populära raksalong. Inför skyltfönstrets öppna ridå njöt skäggiga män av en aldrig sinande omsorg. När svärfars morfars nätta rakbord plötsligt kom i familjens ägo väcktes åter Caroline Lindholms naturliga och nyfikna omsorg om tingen som dagligen brukas. Då och nu. Och hon var tvungen att fortsätta sitt undersökande.

article3692 20170929100528 - Nutida Svenskt Siver

Dela inlägget!