Josefin Sefastsson och Linnéa Bergman, 15 aug – 24 aug 2019

ba ad josefin sefastsson 1 - Nutida Svenskt Siver

Torsdagen den 15 augusti öppnar slår Nutida åter upp dörrarna på Västmannagatan 49, och med oss har vi två lovande förmågor från Konstfack. Josefin Sefastsson och Linnéa Bergman har båda examinerats från Konstfack i år, från kandidatprogrammet Ädellab respektive masterprogrammet Craft!/Ädellab.

Vernissage den 15 augusti kl 13-18.

Utställningen kan därefter ses under galleriets ordinarie öppettider (tors-fre 12-18, lör 11-16) fram till den 24 augusti.

ba ad josefin sefastsson 1 - Nutida Svenskt Siver

Den lågmälda men direkta kommunikationskraft som traditionellt smyckesbärande besitter får nytt liv i Josefin Sefastssons arbeten, som istället för att signalera social, civil eller ekonomisk status lyfter tabubelagda och stigmatiserande tillstånd. Tillvägagångssätt vi känner igen från teater- och filmeffekt, lika övertygande som obeständiga, korsas med det smyckehistoriska kodspråkets materiella hierarki.

Sefastssons smycken, objekt och fotografier förmedlar både kroppens skörhet och dess fenomenala anpassningsförmåga, och utmanar gränserna mellan vad som pågår, vad som syns och vad som upplevs.

ma ad linnea bergman 02 - Nutida Svenskt Siver

Linnéa Bergmans konstnärliga arbete innebär ett insamlande av fysiska-, ickefysiska material och fragment. I sina arbeten söker Bergman efter att röra om i en värld av bilder, objekt och mening. Det handlar om språk, ord och tankar om ord; att hitta glapp mellan vad saker är- och möjligtvis kan vara.

Bergman undersöker hur naturbegreppet kan ifrågasättas, som något ogreppbart, långt ifrån naturligt och äkta. Genom översättningar av skalor och material, visar hon upp konstellationer där mänskliga och omänskliga varelser släpps in i rummet, placerade i ett hushåll, domesticerade men samtidigt obestämbara.

Dela inlägget!