Zinkfrossa. 11/2 – 7/3 2012

Nutida Svenskt Silver Helena Sandström Foto Niklas Palmström scaled - Nutida Svenskt Siver

Helena Sandström

Zinkfrossa

11 februari – 7 mars 2012

Zinkfrossa, zinkfeber, svetsarfrossa… – är alla namn som betecknar det tillstånd av förgiftning som kan drabba den som inandats de giftiga ångorna av upphettad zink, vanligen vid svetsning av galvaniserad plåt.

I Helenas värld betecknar utställningens titel ”Zinkfrossa” det tillstånd av eufori och förälskelse som hon försattes i då hon hittade skönheten i ett nytt material – zinkplåt. En mängd nya möjligheter öppnade sig genom detta och när hon senare fördjupade sig i en kurs i etsningstekniker för b.la. zink, blev allting ännu mer spännande. ”Zink är ganska mjukt och lämpar sig väldigt väl för etsning. Plåten blir len och får en fantastiskt vacker grå färg som gifter sig fint med de grå pärlor jag brukar använda.”, berättar Helena.

För visst är det så att trots att Helena till viss del bytt material kommer de som följt hennes arbete de senaste åren att känna igen sig. Tematiskt fortsätter hon att bearbeta, kommentera och parafrasera klassiska pärlsmycken på sitt sätt. I utställningen kommer hon att visa smycken men även corpus i form av vikta askar med etsade bilder som anknyter till temat.

Vernissage lördag 11 februari kl 12-16
Utställningen pågår t o m den 7 mars 2012.

Dela inlägget!