Utställning Min virklighet – Tove Knuts 13 april – 11 maj 2019

Halssmycke av Tove Knuts visas på kulturnatten 2019

Min virklighet – Tove Knuts

Vernissage lördag 13 april kl. 12-16. Katarina Brieditis håller inledningstal klockan 14.

Tove Knuts ställer ut sina virkligheter i Galleriet på Nutida Svenskt Silver, Västmannagatan 49.
Vernissage sker den 13 april 12-16.
Utställningen pågår under perioden 13 april- 11 maj.
Öppettider: torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16

Vår föreställning av konstnärliga material och tekniker skapas utifrån de sammanhang de brukats i.

Virkning sågs som kontroversiellt vid förra sekelskiftet. Virkade föremål ansågs ofta som onyttigt pynt som kvinnor borde hålla sig ifrån att framställa. Ellen Key menade att virkade föremål sällan var vackra och att det var hemskt att fylla hemmen med sådana dukar. Denna syn följde med in på 1900-talet. Tekniken har varit marginell i utbildningssammanhang; på utställningar och i textilhistorisk litteratur. Virkningen blev förpassad till hemmet. Långt ifrån det som räknas som kultur och konst. Först på 1970- och 80-talet har virkning fått en smula upprättelse av hemslöjdsrörelsen.

Idag ser det lite annorlunda ut: snowboardkillar virkar och säljer egna mössor; ”Yarn Bombing” är ett populärt uttryck inom Street Art; Amigurumi (japanska för virkade och stoppade leksaker) lockar nya virkare. Fortfarande långt ifrån finkulturen men ändå en smula ”trendigt”

Tove Knuts lockades av virkningen och kände sig frestad att testa tekniken i sitt arbete som smyckeskonstnär. Att skapa säregna kreationer med ett så enkelt verktyg som en virknål kändes som en spännande kontrast till hennes smidesverskstad. En ny värld hade öppnat sig. Hon har nu hittat ett arbetssätt och ett organiskt formspråk som vore svår att få fram genom någon annan teknik än just virkningen.

Under utställningen kommer Tove att sitta på plats och virka. Utställningen kommer alltså att byggas på efterhand som hennes kreationer blir färdiga.

Utställningen pågår 13 april – 11 maj 2019

Dela inlägget!