Utställning: Inspirerad av dig 18 maj – 29 juni 2019

Inspirerat av dig-Nutida Svenskt Silver Åsa Elmastam

Inspirerad av dig – Grupputställning med Nutidas smeder

Välkommen på vernissage lördag den 18 maj kl. 12-16.

Ett unikt smycke eller föremål med någon speciell person i åtanke, det
var utställningsidén. Att miljö, mat, hållbarhet och överlevnad är frågor
som engagerar i dag märktes i valet av inspirationskällor till Nutida Svenskt Silvers nya utställning.
Några av smedernas utvalda personer är väl kända i större
sammanhang, en del är viktiga inspirationskällor på ett mer personligt
plan. Men att skapa ett smycke eller föremål med en speciell person i
åtanke tillför alltid en extra dimension i arbetsprocessen.
Inför utställningen har smederna arbetat i dialog med sin
inspirationskälla, vilket även har resulterat i personliga möten som
fördjupat och ibland förändrat idé och resultat.

Deltagande smeder:

Kajsa Avila
Maria Börjesson
Josefine Davidsson
Niklas Ejve
Åsa Elmstam
August Happ
Christine Ramel
Eva Skärlund
Maria Sköldin
Pamela Wilson
 
Inspirationskällor

Åsa Elmstam – Pär Holmgren (fotograf: Johan Annerfelt) 

Pär Holmgren är klimatexpert med tidigare lång erfarenhet som meteorolog, ledamot i Naturskyddsföreningens riksstyrelse och promoverad filosofie hedersdoktor vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. 

Pär kandiderar nu i vår som toppnamn till Europaparlamentet. Han har inte tidigare varit politiskt aktiv men blev rekryterad av MP i december 2018. – ”Läget är så akut. Ur ett EU-perspektiv så är det här sista mandatperioden vi har på oss för att ha en väldigt tydlig plan på hur omställningen ska gå till”. 

Åsa – ”Eftersom klimatkrisen vi är mitt i, är mänsklighetens historiskt största katastrof och få agerar därefter så är det självklart för mig att lyfta en person som jobbar med dessa frågor. Jag har själv jobbat med temat klimatförändring och överkonsumtion i över tio år i min konst. När jag sett Pär föreläsa i ämnet har han inspirerat mig mycket och varit så radikal som jag önskar fler var.” 

 

Kajsa Avila – Seher Ylimaz (fotograf: Johan Annerfelt) 

Seher Ylimaz har det jag önskar hos personer med makt. Jag uppfattar henne som person som drivs av rättvisa, och det hon uppskattar mest hos andra och som själv hela tiden strävar efter är att lyfta andra. Hon är en person som inte är rädd för makt och som inte söker makt för maktens skull. Jag har valt att tolka begreppet ”lyfta andra”. Det är ett grafiskt smycke, lite som en logotyp. Hon är tydlig och då fick smycket också vara det. Att vi smyckat oss själva med människan som symbol i olika kulturer sedan vi identifierat oss som människor, säger något om den tro vi har på oss själva som något starkt. I hennes fall på det bästa av sätt.  

 

Pamela Wilson – Johanna Westman (fotograf: Johan Annerfelt) 

I somras gick vi en skogspromenad med massa barn, en kompis till min dotter och hans syster Johanna Westman. Uppe på en utsiktsplats åt vi åt vi färskgrillad mat med tillbehör. Underbart gott!! 

Johanna är bland annat kock på Go´Kväll i SVT 1 och lagar precis den maten som jag gillar. Mycket italienskt, grönsaker, pasta etc. 

Hon var den perfekta personen att göra ett matinspirerat smycke till. 

 

Niklas Ejve – Tina–Marie Qwiberg (fotograf: Johan Annerfelt) 

Tina-Marie Qwiberg är en prisbelönt dokumentärfilmare, odlare och krögare. Filmerna, Bieffekten och Sista skörden, om insektsdöden och utarmningen av våra odlingsjordar har skakat om oss all. I höst kommer uppföljningen, Efter floden, om hur vi håller på att förstöra en livsviktig resurs, jordens sötvatten.  

I radions Naturmorgon är hon en ofta förekommande gotländsk röst med sina Kråkvinklar. För barn är hon känd för små underfundiga naturprogram.  

På senare år har Tina-Marie även blivit krögare. Hela hennes familj tog över driften av Pensionat Gula hönan i Ronehamn och har fortsatt med Tuppens Krog i Visby. Båda restaurangerna röner uppmärksamhet bland matintresserade och har fina omnämningar i White Guide. Tinas största ansvar i sammanhanget är de egna odlingarna som producerar merparten av restaurangernas grönsaker.  

Naturligtvis ekologiskt odlade. 

Jag har valt att lyfta fram Tina-Marie Qwiberg eftersom jag tycker att hennes kombination av praktiskt miljöarbete med täckodling och höns tillsammans med skapandet av starka tv-produktioner i internationell klass gör henne fullständigt unik. Hon bör bära ett unikt smycke med jordnära ett uttryck. 

 

Maria Börjesson – Kerstin Mogull 

Vi växte upp tillsammans i Linköping och ses fortfarande när vi kan även om hon efter att ha bott i USA numer bor i London. Kerstin är en av de mest målmedvetna personer jag känner. Hon har en otrolig styrka att håll fast vid sitt mål, vare sig det gäller i arbetet el inom sport. Hon är en chef som låter arbetet och medarbetarna synas mer än hon själv. Kerstin har härlig humor och lätt för skratt. Hon är en underbar vänI Kerstins liv har det varit tre av mycket därför har broschen tre stenar, med hennes färger, safir, ametist och rubin. Broschen är förändringsbar för att passa olika tillfällen och humör. Materialen i broschen är silver rött guld 18K, rött och vitt guld. Kerstin har tre söner. 

Kerstin har bott i tre länderKerstin är en av världens främsta sprint triathloner ålder 55-59 år, tre grenar. 

 

Eva Skärlund – Barn 

Arvet/The Heritage 

I mitt arbete har jag inspirerats av mina, och alla andras, barn. 

Med fokus på klimatförändringar och min pågående undersökning av begreppet arv har mitt verk koncentrerats till frågan om vad vi lämnar i arv till våra barn. Mina egna barn ärver kanske fräknar och en konstnärlig ådra, men de får också, tillsammans med alla andra barn, överta ett klimat i kris och stora berg av plast. 

Jag vill visualisera mötet mellan barnet och plasten, mellan barnet och det allt för tunga arvet. Mötet sker i form av det stora och otympliga smycket, arvet, som barnet tvingas bära på sina axlar. 

Smycket är tillverkat av plastförpackningar från min och ytterligare två familjers plaståtervinning. 

 

August Happ – Leif GW Persson (fotograf: Johan Annerfelt) 

Leif GW Persson behöver väl egentligen ingen vidare presentation. Som kriminolog, professor, författare och tv-profil har han i mer än fyra decennier varit en del av svensk mediedebatt.  

En omstridd personlighet, djärv och utåtriktad men också öppen om sina fel och brister. Detta i kombination med sin egensinniga och okonstlade karaktär har gjort honom till en person som i det närmaste kan kallas folkkär. 

Jag har tillverkat en upplaga om 6 stycken snusdosor i silver med förgylld insida. Alla handgjorda och helt unika. Leifs signatur och fingeravtryck finns etsade som dekoration i ytan för att ge en koppling till hans fascination för kriminalteknik och forensisk undersökning. 

  

Välkommen till en utställning som vi hoppas inspirerar både i form och visoner.

Utställningen pågår till den 29 juni.

Dela inlägget!