Små förunderliga former. 27/10 – 21/11 2012

Nutida Svenskt Silver Josefine Davidsson2 scaled - Nutida Svenskt Siver

Josefine Davidsson

Små förunderliga former

 

Nutida Svenskt Silver Josefine Davidsson - Nutida Svenskt Siver Nutida Svenskt Silver Josefine Davidsson2 - Nutida Svenskt Siver Nutida Svenskt Silver Josefine Davidsson3 - Nutida Svenskt Siver

27 oktober – 21 november 2012

Silvret bestämde när Josefine skapade ”Små förunderliga former”

När silversmeden Josefine Davidsson ställer ut i oktober har hennes kreativa skapande tagit ännu ett kliv mot nya lekfulla och spännande föremål. Hon fortsätter att utforska silvret. De förunderliga former hon nu ställer ut är mindre till formatet än tidigare och djärvare än något hon gjort tidigare. Samtidigt finns en användbarhet i varenda liten silversak.

– Den här gången har jag känt för att verkligen ta ut svängarna och låta fantasin sätta gränserna. Nu har det varit viktigt att göra små saker med spännande former. Och det har varit så roligt att arbeta med dessa föremål, säger Josefine.

Josefine visar i denna utställning samtidigt både mer och mindre respekt för materialet silver än tidigare. Inget av föremålen är likt de andra och det finns bara ett exemplar av varje.

Josefine behärskar sedan många år alla de tekniker som krävs för att forma silvret till den önskade formen. Alla år och all erfarenhet har gjort henne mycket friare i sin relation till skapandet. På samma sätt som en författare kan uppleva att bokens personer tar kommandot över handlingen i en bok vartefter författandet pågår, har nu silvret fått Josefine i sitt våld.

– Jag upplever det som att silvret har tagit kommandot och väljer åt vilket håll vinklarna och formerna ska arbetas. Jag tycker att jag genom åren har gått från att bestämma över silvret till att låta det bestämma över mig – en intressant upplevelse och en stor frihet, berättar Josefine.

Den enda likheten de nu utställda föremålen har med varandra är att de är i ungefär samma storlek – små – men helt olika varandra. De är oregelbundna, asymmetriska och vippar och lutar sig på olika sätt. De har små detaljer i form av ströar-perforeringar, lock, stödben och pyttesmå öppningar.

– Jag har tänkt att man ska kunna ha en sådan här ensam liten silversak i sin ägo, och att de inte ska finnas parvis. Vill man ha fler så får man välja de som man tycker passar ihop.

Josefine är en säker och orädd konstnär som nu njuter av att låta sig ledas av silvret i sitt utforskande av den egna formvärlden. Hon har nu verkligen lyckats utmana traditionella former och göra något helt nytt och samtidigt se till att alla små skapelser har sin egen funktion och användbarhet.

– Silver är vackert, helt naket och så utelämnade. Den som arbetar med silver har ingenstans att gömma sig. Allt blottas och allt kommunicerar. Varenda liten detalj i relation till alla andra detaljer och former, säger Josefine Davidsson.

Dela inlägget!