Nästa gång blir jag ett träd. 9 mars – 3 april 2013

Petronella Eriksson Nästa Gång Blir Jag Ett Träd Foto Christian Habetzeder - Nutida Svenskt Siver

Petronella Eriksson

Nästa gång blir jag ett träd

Petronella Eriksson Nästa Gång Blir Jag Ett Träd - Nutida Svenskt Siver Petronella Eriksson Nästa Gång Blir Jag Ett Träd Foto Christian Habetzeder - Nutida Svenskt Siver Petronella Eriksson Nästa Gång Blir Jag Ett Träd2 - Nutida Svenskt Siver Petronella Eriksson Nästa Gång Blir Jag Ett Träd3 - Nutida Svenskt Siver Petronella Eriksson Nästa Gång Blir Jag Ett Träd4 - Nutida Svenskt Siver Petronella Eriksson Nästa Gång Blir Jag Ett Träd5 - Nutida Svenskt Siver Petronella Eriksson Nästa Gång Blir Jag Ett Träd6 - Nutida Svenskt Siver Petronella Eriksson Nästa Gång Blir Jag Ett Träd7 - Nutida Svenskt Siver Petronella Eriksson Nästa Gång Blir Jag Ett Träd8 - Nutida Svenskt Siver Petronella Eriksson Nästa Gång Blir Jag Ett Träd9 - Nutida Svenskt Siver Petronella Eriksson Nästa Gång Blir Jag Ett Träd10 - Nutida Svenskt Siver Petronella Eriksson Nästa Gång Blir Jag Ett Träd11 - Nutida Svenskt Siver Petronella Eriksson Nästa Gång Blir Jag Ett Träd12 - Nutida Svenskt Siver Petronella Eriksson Nästa Gång Blir Jag Ett Träd13 - Nutida Svenskt Siver

9 mars – 3 april 2013

Petronella Eriksson är guldsmed, metallformgivare och aktuell med en ny utställning på Nutida Svenskt Silver. Petronellas sirliga smycken kommer ur hennes intresse för växter, men kärnan i utställningen är silversmidets paradpjäs: kannan.

”Mina senaste smycken inspireras av gula näckrosor. Det är de köttiga, saftspända fröhusen som lyfts upp ovanför kronbladen jag tycker mest om. I mina smycken liknar de små behållare.”

Petronella har länge arbetat med att utveckla sitt förhållningsätt till det som kallas corpus, föremål av silver. Formen i den första silverkannan i utställningen kommer från hennes smycken baserade på gula näckrosor, men det är de luftiga, tredimensionella linjerna i kannans handtag som gör föremålet unikt.

”Det blev fantastiskt! Jag kände att jag inte bara gjorde en till silverkanna, utan att jag tillförde något nytt, något som var mitt.”

Petronellas arbeten blir till genom ett lustfyllt letande, hon vill se hur det blir. Delar prövas och förkastas, helheten får växa som ett träd.

Utställningen på Nutida Svenskt Silver med vernissage den 9 mars 2013, är inget undantag. Exakt vad som kommer att visas är inte klart, men det blir fler kannor: olika, egensinniga och organiska.

Självklart blir det smycken också!

Petronella Eriksson är född 1969. Hon är från början utbildad till guldsmed men hennes senaste examen är som metallformgivare (MFA Konstfack, 2000). Hon finns representerad på Nationalmuseet och Röhsska museet. Hennes arbeten har visats på en lång rad utställningar, både i Sverige och utomlands i Italien, USA, Belgien, Japan och Serbien.

Dela inlägget!