SMEDER

Tove Knuts

Jag gick ut Konstfack och tog min examen 2005. Sedan 2007 arbetar jag och är verksam i Stockholm, vi är fem smyckessmeder som delar verkstad i Skanstull.

Som smyckekonstnär/konsthantverkare tycker jag att det är intressant att ifrågasätta de materiella värdebegreppen genom att använda material som för andra räknas som skräp, omvandla och ”förädla” dem till något som traditionellt anses värdefullt och vackert. Under arbetsnamnet ”TAPPAT ÄR TAPPAT OCH HITTAT ÄR HITTAT” samlar jag sånt jag hittar under mina cyklelturer och gör smycken av det. På den 25e internationella smycketävlingen i Legnica (Polen) med tema CITY,  vann jag det stora priset med armbandet  RV 66 FG 35 som är en förkortning för platserna jag hittat materialen till armbandet på.

Jag använder gärna klassiska smycken som utgångspunkt och gör mina versioner dem. I och med att  många känner igen och läser av dem som statusmarkörer blir det intressant att göra dem i andra material än förväntat, som exempelvis mitt pärlcollier ROLL-ON som är gjort av deo-roll-on kulor.

Som en fortsättning på mitt MOLEKYLprojekt har jag börjat virka. Det är en fri och tillåtande teknik, perfekt att arbeta med för att  få fram organiska former. Även där finns tankar kring värdebegrepp men då vad gäller både material och teknik. Virkning har historiskt sett haft låg status och setts som förspilld kvinnokraft till och med inom hemslöjdsrörelsen som i sin tur  inte ligger högst på statuslistan. Jag har själv haft en negativ syn på virkning, när min farmor fortfarande levde virkade hon mycket men jag var aldrig intresserad av att lära mig. Det hade kanske med de kvinnliga, husmoderliga attributen att göra, att det sågs som smaklöst pynt och förspilld kvinnokraft?

Min faschination för virkning började när jag förstod att jag kunde använda tekniken i mitt arbete, att jag med ett så enkelt verktyg som en virknål och garn kunde skapa säregna kreationer. En ny värld öppnade sig för mig när jag insåg möjligheterna.

Jag har genom åren genomfört smyckeprojekt med modeinriktning, såsom smyckekollektioner till klädmärken (Göran Sundberg, bric-a-brac) samt 3 kollektioner smycken under namnet Ja. Galanterier. Idag gör jag en kollektion smycken med kristen symbolik till klädmärket Casual Priest som gör prästkläder för kvinnor.

tove knuts porträtt_foto gustav karlsson frost

Köp Tove Knuts produkter i vår webbshop

Galleri

Verksamhet

Jag delar verkstan Daughters (daughters.se) med 5 andra smeder i Skanstull, Stockholm

Utbildning
  • Konstfack Metallformgivning/Ädellab 2000-2005
  • Konstskolan i Stockholm 1999-2000
  • Leksands Folkhögskola 1995-1997
Representerad
Hemsida