SMEDER

Karlheinz Sauer

”Det gör ont att smida i silver. Allt hamrande i timmar, dagar, veckor känns i kroppen. Men längtan efter den perfekta ytan och formen i slutresultatet gör drivkraften långt starkare än smärtan”

Jag föddes i Pforzheim, Tysklands guldstad, 1943. Mellan åren 1958-61 gick jag på Phorzheims Goldschmidschule, där kraven på oss elever var skyhöga, där kraven på våra arbeten var rigorösa, detta formade mig till att bli den jag är och den jag har utvecklats till, under mina 60 år som guld och silversmed.

1962–1965 gick jag på ”Kunst und Werkschule” (Konstfack) i Pforzheim och året därpå flyttade jag till Sverige, först till Växjö och strax till Östersund, där jag stannade i 2 år. 1968 flyttade jag till Kyrkbacken i Västerås där jag startade min egen verksamhet, med smedja och galleri. Verksamheten i Västerås drev jag under 40 år, sedan lockade Skåne under 3 år men strax därefter, 2011, flyttade jag till Mörbylånga på Öland, där jag fortfarande bor och verkar, i ”Blå Kulan, galleri och silversmedja”.

Mitt formspråk är i grunden mellaneuropéiskt, med tydliga spår av tyska influenser som Wiener Werkstätte men det nordiska formspråket har under mina år i Sverige, inspirerat mig mer och mer. Jag samverkar ofta med andra skickliga konsthantverkare/konstnärer, inom glas och keramik.

- Nutida Svenskt Siver

Karlheinz Sauers produkter i vår webbshop

Galleri

Representerad

National Museum Stockholm, Röhsska Museet Göteborg, Värmlands museum Karlstad, Västerås Konstmuseum, Trelleborgs Konstmuseum, Vida Museum och Konsthall, i Kungens privata silversamling, hos den Japanska Kejsaren samt hos ett stort antal privata samlare.

Separatutställningar

Ca 60 utställningar runt om i Sverige samt i Tyskland och New York. På museer, konsthallar, gallerier, ambassader.

Samlingsutställningar

Ett hundratal runt om i Sverige, Europa, Asien, Amerika. På museer, konsthallar, gallerier, ambassader.

Offentliga verk/utsmyckningar

Ett flertal kyrkor i Sverige samt till Domkyrkan i Västerås.