Pressmeddelande: Silversmeden Bengt Liljedahl fyller 90 år den 9 juni!

Bengt Liljedahl. Foto: Agneta Liljedahl

Med en karriär som spänner över sju årtionden är Bengt Liljedahl (1932) en av de längst verksamma silversmederna i Sverige idag. Med en osviklig kärlek till hantverket och materialet har Liljedahl kontinuerligt formgivit och tillverkat hyllade bruksföremål och smycken såväl som kyrksilver och populära utmärkelser (Guldbollen och Guldknappen).

Redan innan Nutida Svenskt Silver grundades (1963) hade Bengt Liljedahl beskrivits i dagspressen som en av de mest lovande unga silversmederna i Sverige. De första uppdragen fick Liljedahl som elev på Konstfack (1949-53) där han var flitigt anlitad av arkitekter för att göra kyrksilver till de många kyrkor som restaurerades och byggdes under 1950- och 60-talen.

Med åren har det blivit föremål till över 70 kyrkor runt om i Sverige.

Liljedahl studerade vidare på Ecole des Arts Décoratifs (1959) och praktiserade under samma tid hos sin kollega och vän Torun Bülow-Hübe (1927-2004) i hennes verkstäder i Paris och Biot i Frankrike.
Med egen verkstad i Stockholm har Liljedahl genom låg- och högkonjukturer försett inte bara kyrkor, företag och organisationer med föremål utan även en stor skara samlare och kunder.

Under alla år har lärlingar varit varmt välkomna i verkstaden vilket starkt bidragit till att föra viktig hantverkskunskap vidare till nya generationer.

De många uppdragen har inte gett mycket tid över till egna separatutställningar, men Liljedahl har mött en större publik genom att t.ex. formge Aftonbladets pris till SM i Tennis (1965), “Guldbollen” (1970-2021) och Damernas Världs “Guldknappen”.

Prins Carl Philips statsbestick. Smed: Bengt Liljedahl. Foto: Bengt Carlén.1994

I en recension i Svenska Dagbladet 1959 beskrevs Liljedahls silversmycken som “sympatiskt enkla och genomtänkta i formen”, liknande omdömen har följt under åren vilket självklart glädjer en silversmed som beskriver sig själv som “funktionalist ut i fingerspetsarna”.

– “Det är ett ganska tufft yrke och då måste man känna för det helhjärtat, tycka att det är roligt, att det händer något positivt när man arbetar. Jag har personligen älskat varje minut under hela den här tiden som verksam”
säger Bengt Liljedahl.

– ”Bengt Liljedahl, som varit med i Nutida sedan 1963 är idag betitlad hedersmedlem och är föreningens äldsta medlem. Bengt har varit och är en inspiration för många unga smeder genom åren. Vi är stolta över att ha en levande nationalskatt som en av våra medlemmar.”
säger Nutida Svenskt Silvers ordförande Paula Röhss.

För mer information, kontakta
Paula Röhss
Ordförande Nutida Svenskt Silver
paula@rohss.se
0705 626002

Bilder:

  1. Bengt Liljedahl. Foto: Agneta Liljedahl
  2. Brudkrona. Smed: Bengt Liljedahl. Foto: Hans Hammarskjöld
  3. Ljusstake. Smed: Bengt Liljedahl. Foto: Hans Hammarskjöld
  4. Nattvardsservis. Smed: Bengt Liljedahl. Foto: Bengt Carlén
  5. Skål. Smed: Bengt Liljedahl. Foto: Bengt Carlén

Dela inlägget!