Pressmeddelande: Nutida tänker på döden

Samlingsbild: Från vänster till höger: Annika Daevel Objekt: Järnrelief med silver corpus, Tove Knuts Objekt: Halssmycke, Niklas Ejve Objekt: Skulptural skål, Maria Börjesson, Objekt: Halssmycke, Filip Palmén Objekt: Ring, Ingrid Bärndal Objekt: Ljushållare, Åsa Elmstam Objekt: Vägghängt objekt

Nutida Svenskt Silvers kommande utställning heter NUTIDA TÄNKER PÅ DÖDEN. Smycken och corpusföremål (föremål med “kropp”) av ett tjugotal silver- och guldsmeder kommer att visas i Benhuset på Katarina kyrkogård i Stockholm under april. Utställningen pågår från onsdagen den 13 april till söndagen den 1 maj. Fri entré.

Vad händer i oss när vi mister någon? Hur kan vi hedra och minnas den vi förlorat och vad kan hantverk och konsthantverk spela för roll i vårt sorgearbete?
Nutida tänker på döden planerades med bakgrund av den pandemi som plötsligt förändrade vår vardag och ställde våra seder kring avsked på sin spets. I år läggs ytterligare dimensioner av mörker och oro till vår tillvaro. I material som silver, jet, plast och trä gestaltar ett tjugotal av Nutidas smeder sina tankar om sorg, om ljus såväl som mörker, om att hålla kvar och om att släppa taget.

Hur kan konsthantverkliga föremål och processer hjälpa oss att ta avsked av, och bearbeta förlusten av, eller att minnas någon vi förlorat? Det är nu två år sedan pandemin plötsligt förändrade vår vardag – och tvingade bort flera av våra seder. Det har varit, och är ännu, en tid med alltför många oväntade bortgångar i kombination med restriktioner som begränsat våra möjligheter att ta traditionsenliga avsked, säger silversmed och utställningsansvarig Beata Alfredsson Grahn.

Utställningen genomförs i samarbete med Katarina församling. Benhuset ligger på Katarina kyrkogårds södra sida och är en mötesplats för konst, teater, andakt, musik och reflektion i de dödas närhet.

Utställningen pågår från onsdag den 13 april till söndag den 1 maj.
Vernissage den 13 april kl 16-20.
I övrigt är öppettiderna onsdag – söndag kl 12-17.
Extra öppet Kulturnatten den 23 april kl 18-24.
Stängt påskafton den 16 april.

Adress:
Benhuset, Katarina Kyrkogård, Katarina östra kyrkogårdsgränd, Stockholm

Föreningen Nutida Svenskt Silver är en grupp silver- och guldsmeder som arbetar brett och nyskapande. De står för kvalitet och konstnärlighet, och har varit nutida sedan 1963. Idag uttrycker de sig i alla typer av material och tekniker. De skapar unika smycken, objekt och föremål i begränsade upplagor. Tillverkning sker i deras egna verkstäder. Samtliga medlemmar är utvalda av en granskningsjury. Föreningens ambition är att ständigt finna nya vägar och sammanhang för att möta sin publik.

Nutida Benhuset katalog webb low 1 - Nutida Svenskt Siver

Utställningskatalog

I vår utställningskatalog finns bild och text till alla föremål i utställningen.
↓ Ladda ner katalogen som PDF-fil

Bilder

Bifogade bilder:

 1. Samlingsbild: Från vänster till höger: Annika Daevel Objekt: Järnrelief med silver corpus, Tove Knuts Objekt: Halssmycke, Niklas Ejve Objekt: Skulptural skål, Maria Börjesson, Objekt: Halssmycke, Filip Palmén Objekt: Ring, Ingrid Bärndal Objekt: Ljushållare, Åsa Elmstam Objekt: Vägghängt objekt
 2. Niklas Ejve, Objekt: Skulptural skål. Titel: Döden och livet
 3. Maria Börjesson, Objekt: Halssmycke
 4. Ingrid Bärndal Objekt: Ljushållare. Titel: Du saknas mig
 5. Tove Knuts Objekt: Halssmycke
 6. Åsa Elmstam Objekt: Vägghängt objekt. Titel: Warning
 7. Annika Daevel Objekt: Järnrelief med silver corpus
 8. Filip Palmén Objekt: Ring. Titel: Rest IV
 9. Pernilla Sylwan – Döden heter Putin
 10. Maria Börjesson – Min Ängel
 11. Josefine Davidsson – Sorgbrosch
 12. Helena Sandström – Jag räknar mina tårar
 13. Caroline Lindholm – Vi mötes vid balkongen
 14. Pernilla Sylwan – Svarta blommor

Fotografer: Sara Danielsson (bild 1-8) och Philip Laurell (bild 9-14)

Dela inlägget!