Pressmeddelande: 60 år av konsthantverkliga berättelser

tobias birgersson objekt pernilla sylwan halssmycke och ring filip palmen ring anna nordstrom vattenkanna nikla s ejve skal olle olls l - Nutida Svenskt Siver

Svenskt Tenn • Strandvägen 5
5–15 oktober 2023

Enastående hantverk och konstnärlig kreativitet har skapat 60 år av konsthantverkliga berättelser. Våra föremål berättar något om oss och tiden vi lever i.

Välkommen till Nutida Svenskt Silvers jubileumsutställning hos Svenskt Tenn!

Som en del av Stockholm Craft Week öppnar Nutida Svenskt Silver sin utställning 60 år av konsthantverkliga berättelser på Svenskt Tenn. 25 av Nutida Svenskt Silvers smeder visar smycken och corpus i en utställning med anledning av Nutida Svenskt Silvers 60-årsjubileum. En utställning som tar avstamp i de båda anrika institutionernas gemensamma grund i det enastående hantverket. När Nutida Svenskt Silver startade för 60 år sedan var det som en reaktion på tidens strömningar och som ett sätt att säkerställa att hantverksskickligheten inom silversmidet stimulerades och upprätthölls. Idag är intresset för hantverk större än någonsin, kanske som en reaktion på vår alltmer digitala vardag.

Tobias Birgersson, Living Life Golden • Foto: Sara Danielsson

Tobias Birgersson, Living Life Golden • Foto: Sara Danielsson

”De gamla teknikerna är för mig en skattkista med ’språk’ jag använder för att berätta historier med. ’Orden’ är de samma som för hundratals, kanske tusentals, år sedan. Jag kan berätta nya historier med dem.”

– Tobias Birgersson, smed

Nutida Svenskt Silvers smeder har genom sex årtionden skapat föremål med hög konstnärlig kvalitet i form och utförande, föremål som berättar något om tiden, om samhället de skapades i och om oss människor. Varje föremål bär på en berättelse. Till vardag och fest, i sorg och i glädje.

Välkommen till vår jubileumsutställning 60 år av konsthantverkliga berättelser,
5–15 oktober på Svenskt Tenn, Strandvägen 5, Stockholm.

För mer information, kontakta
Paula Röhss
Ordförande Nutida Svenskt Silver
paula@rohss.se
0705 626002

Tack till Svenskt Tenn.

Anna Nordström, vattenkanna

Anna Nordström, vattenkanna

Pernilla Sylwan, smycken

Pernilla Sylwan, smycken

Pamela Wilson, halssmycke

Pamela Wilson, halssmycke

Niklas Ejve, skål

Niklas Ejve, skål

Foto samtliga bilder: Sara Danielsson

Dela inlägget!