Nutida Svenskt Silver välkomnar årets nya medlemmar! 23 mars – 22 april 2017

Elin Hedberg Silver

Nutida Svenskt Silver har i sitt galleri den stora glädjen att presentera de smeder som valts in som medlemmar 2017.

-Vi är glada att få in dessa tre sinnsemellan så olika konstnärskap och temprament i galleriet, Säger Klara Eriksson från Nutidas  intagningsjury. -De visar hur brett och intressant fältet av smyckes och silverföremåls konstnärer är här i Sverige.

Tove Knuts, Elin Hedberg och Niklas Ejve presenterar de arbeten som är grunden för deras medlemskap och dessutom några nya spännande arbeten som visas för första gången. Se mer om dem och deras arbeten nedan!

Utställningen pågår till 22 april.

Tove Knuts avslutade sina studier på Konstfack 2005 och arbetar sedan 2007 som smyckekonstnär/formgivare. Hon är verksam i Stockholm och delar verkstad i Skanstull med fyra smyckessmeder.

I flera av Tove Knuts arbeten har klassiska smycken blivit den gemensamma nämnaren, hon utgår ifrån smycken som de flesta känner igen för att sen göra nya tappningar av dem. Smyckena FOLD-IT (klackringar) och MOLLUSCA MOLECULE (pärlcollier) är exempel på smycken som hon gjort i den andan. Andra exempel där hon arbetat på liknande sätt är i ALLA-projektet där hon använde dräktsmycket på Leksandsdräkten för att spegla influenser från andra kulturer och i samarbete med Malin Bäccman tog hon fram smycken inspirerade av konstepoken Art Nouveau.

Tove har en fäbless för att samla på sådant som de flesta ser som skräp och använder det i sitt arbete.

Hon tycker att det är intressant att ifrågasätta de materiella värdebegreppen genom att använda dessa material, omvandla och ”förädla” dem till till något som traditionellt anses värdefullt och vackert. Bland annat har hon gjort pärlcollieret ROLL-ON.

I hennes senaste projekt samlade hon upp saker hon hittade under sina cykelturer i Stockholm. Detta blev en kollektion smycken som fick heta TAPPAT ÄR TAPPAT OCH HITTAT ÄR HITTAT, de är med på den 25e internationella smycketävlingen i Legnica med tema CITY. Tove vann det stora priset med armbandet RV 66 FG 35 som är en förkortning för platserna hon hittat materialen till armbandet på.

Elin Hedberg söker i sitt arbete efter former som är igenkännbara men outforskade. I huvudsak arbetar hon med metallsmide, i koppar och silver, träskulptur och gjutning. Objekten ställs ofta ut i konstinstallationer som utmanar betraktaren att uppleva objekten med alla sinnen. Materialen och teknikerna är viktiga för att ge objekten olika taktila kvaliteter som förändrar hur dem erfars. Det som ser ut att vara något vid första blick kan visa sig vara något annat när man kommer närmare.

Hedberg har sin verksamhet i Norge där hon tog sin examen på Kunsthøgskolen i Oslo (MFA) 2015. Hon har sedan dess deltagit på utställningar i Norge och utomlands, bland annat; Norwegian Contemporary Crafts and Design med Norwegian Crafts på Ventura Lambrate, Milano, 2016 och Collective med Galleri Format, New York, 2016. Hon deltar i år på Talente 2017, München.

Niklas Ejve formger och tillverkar smycken och föremål, framför allt halssmycken, i silver ofta i kombination med stenar. Ljusreflexioner och kontraster är viktigt i hans smycken som han oftast bygger av många små likadana eller likartade delar som tillsammans formar helheten. Utgångspunkten för hans arbete är oftast geometriska grundformer.

Niklas är från början oboist, utbildad vid Norges Musikkhøgskole i Oslo i början av 80-talet men har sedan arbetat med scenografi och rekvisita i svensk filmproduktion. Silvret fann han av en slump i mitten av 90-talet och förälskade sig i materialet och dess uttrycksmöjligheter. Han har arbetat som silversmed på heltid sedan 2001 och har deltagit i utställningar både i Sverige och utomlands. Under 2016 visades hans arbeten på Museum of Arts and Design i New York, Tidaholms Konsthall, Handmade at Kew i London , Formargruppen i Malmö och Konsthantverkarna i Stockholm.

Elin_Hedberg

Elin_Hedberg

Elin Hedberg koppar

Elin Hedberg koppar

Elin Hedberg Sen blev jag något annat

Elin Hedberg Sen blev jag något annat

Elin Hedberg Som om jag vore något annat

Elin Hedberg Som om jag vore något annat

Niklas Ejve Halssmycke

Niklas Ejve Halssmycke

Niklas Ejve Halssmycke

Niklas Ejve Halssmycke

Niklas Ejve Halssmycke

Niklas Ejve Halssmycke

Tove Knuts Ring

Tove Knuts Ring

Tove Knuts Brosch

Tove Knuts Brosch

Tove Knuts Ring

Tove Knuts Ring

Tove Knuts Ring

Tove Knuts Ring

Dela inlägget!