Karlheinz Sauer och Olle Olls till Galleri Sebastian Schildt

Nutidasmederna Karlheinz Sauer och Olle Olls ställer ut på Galleri Sebastian Schildt!

Utställningen är ett möte mellan två mästare vars vänskap började spira för drygt trettio år sedan när Olle Olls gjorde sin första lärlingspraktik i Karlheinz Sauers välrenommerade verkstad. Inom silversmidet har förhållandet mästare, gesäll och lärling en viktig funktion. I de bästa av världar, som här, har kunskapen förmedlats generöst och tillsammans med andra erfarenheter landat i nya uttryck, skriver galleriet om utställningen med smederna.

Karlheinz Sauer presenterar ett tiotal eleganta och lekfulla kannor med handtag av ebenholts. Minutiös precision och ett virtuost hantverk präglar allt som kommer ur hans händer. Dessutom visas vackra dosor och praktfulla smycken i silver och guld med pärlor och ädla stenar.

Olle Olls visar en ny svit skålar som är tillverkade av så kallat krympt silver. En asymmetrisk veckbildning spelar vackert mot skålarnas in och utsida. Det är en okonventionell behandling som påvisar silvrets oändliga möjligheter och ger upphov till nya visuella och taktila upplevelser.

Karlheinz Sauers devis “det är först när du kan hantverket i grunden som du kan förverkliga dina idéer” genomsyrar hela utställningen. Likaså den respektfulla relationen mellan en mästare och hans lärling som med tiden utvecklats till ett möte mellan två jämlikar.

Vernissage sker den 18 februari klockan 11–16, och utställningen pågår till 11 mars 2023.

→ Läs mer om utställningen här

Bild: Skål, Olle Olls | Kanna med lock, Karlheinz Sauer

Dela inlägget!