10.3 Christine Ramel

Titel: Alvarets hemligheter
Tidskapsel med rosenvingade gräshoppor: oxiderat silver, bruna diamanter, svarta diamanter, järn, glas

Som barn sprang vi med håvar i händerna, jagandes den rosenvingade gräshoppan, Bryodema tubeculata som med utfällda rosenröda vingar surrade iväg i ett helikopterliknande läte över det öländska alvaret. Min pappa som var genetiker gav oss 25öre för varje infångad Rosenvinge som han sedan studerade. Att fånga en rosenvinge är inte lätt, den är väl kamouflerad när de sitter stilla på marken och snabb i flykt. 

Jag kom att älska denna lilla varelse upp i vuxen ålder och när jag fick mina egna barn pratade jag ofta om den Rosenvingade gräshoppan som för dom blev en saga, något som inte existerade. Men så en varm augustidag, då mina barn var i tonåren och hade slutat tro på ”sagan” såg vi den vackra rosenbeklädda gräshoppan hemtrevligt surrandes över alvaret. Bryodema tubeculata finns endast på Öland och i Sibirien och är idag rödlistad.

Jag har valt att lägga mitt barndoms sommarminne, den rosenvingade gräshoppan i min tidskapsel med förhoppning att kommande generationer också skall få uppleva denna egensinniga lilla varelse. Kapselns nät symboliserar håven och mitt val, det blåsta glaset tillhör även det ett kärt gammalt minne som glasblåsare. 

Foto: @fotografstrom1977 & @brunogallerian

Dela inlägget!

Fler nyheter från Nutida Svenskt Silver