Hedersmedlemmar
Nutida Svenskt Silver har åtta hedersmedlemmar.
Våra stadgar säger följande:
”Medlem, som på ett förtjänstfullt sätt gagnat föreningen, kan på medlems eller styrelsens förslag väljas till hedersmedlem. Beslut härom fattas på årsmöte. Hedersmedlem är befriad från årsavgift och serviceavgift.”
Våra hedersmedlemmar är sedan tidigare:
Prinsessan Christina, fru Magnusson
Läs mer om Prinsessan Christina via Kungahuset.
Britte Grünewald Grönberg, fd intendent på Nutida
Läs mer om Britte under fliken Vår historia.
På årsmötet den 16 maj 2024 utsågs sex nya hedersmedlemmar:
Foto: Aia Jüdes
Kerstin Wickman
Kerstin Wickman, född 17 oktober 1941 är en svensk journalist, författare och professor i design- och konsthantverkshistoria. Som redaktör för tidskriften Form 1973-1999, professor vid Konstfack och författare har hon varit engagerad i föreläsningar, debatter, undervisning och forskning inom design och konsthantverk, både i Sverige och internationellt. Hon har bidragit till mer än ett hundra böcker och är själv författare till ett antal böcker. Några av de böcker/kataloger Kerstin själv lyfter fram är dessa: Flera kataloger i samband med Nutida Svenskt Silvers jubileer, Den svenska delen till den bok som gavs ut till den första triennalen för Nordisk Smyckekonst, 1993, Arje Griegst, Goldsmith, Designer and Sculptor, 2013, utgiven i Danmark, Peter de Wit, 2016, Silversmed Lars Håkansson, 2018, samt boken om Margareth Sandström och Peter De Wit, 2019.
Motivering: Kerstin har med stor kompetens och engagemang stöttat Nutida Svenskt Silver och hela konstområdet under flera decennier. Kerstin har bland annat skrivit i Nutidas jubileumsböcker vid såväl 40-, 50- och 60-årsjubileerna.
Foto: privat
Lars Åke Hansson, ordförande 2017–2020
Jag kom först i kontakt med Nutida när vi på designgalleriet Nivå125Båstad blev erbjudna en samlingsutställning med Nutidas smeder. Nutidas butik på Arsenalsgatan var tidigare ett regelbundet besöksmål, men nu blev det en djupare kontakt när vi tillsammans byggde utställningen sommaren 2015. En stor succé både för galleriet och Nutida. När jag året därpå fick frågan om att bli ordförande för föreningen var det självklart att tacka ja. Åren som ordförande gav mig ett nytt perspektiv på silversmedernas villkor, men också så mycket glädje och tilltro för verksamheten. Silversmedernas hantverksskicklighet, blev ”drivet” för mig att få förmedla denna kunskap.
Foto: privat
Elisabeth Alsheimer Evenstedt, ordförande 2014–2017
Elisabeth Alsheimer Evenstedt arbetade under ett tiotal år som affärsjurist. Hon påbörjade därefter studier i konst- och kulturvetenskap och har sedan dess varit verksam inom kultursektorn. Intendent vid Stiftelsen Wanås Utställningar 1996–2008, verksamhetschef 2008–11 vid Dunkers kulturhus och Kulturmagasinet i Helsingborg, 2011-2012 museichef för Thielska galleriet och arbetade därefter som intendent vid Kungliga Akademien för de fria konsterna i Stockholm. Under 2021–22 var Alsheimer Evenstedt verksamhetschef för Kulturhuset Ravinen i Båstad. I juni 2022 blev hon utnämnd till ständig sekreterare vid Kungliga Akademien för de fria konsterna (Konstakademien).
Foto: privat
Lennart Agerberg, ordförande 2010–2012
Lennart Agerberg bildade tillsammans med Ulf Gillberg en stiftelse med ändamål att stödja Nationalmuseums samlingar av nutida silver.
Stiftelsen har varit drivande i projektet Silverplåten, ett projekt med ambitionen att främja corpus genom att stimulera unga silversmeder. Projektet kunde genomföras med stöd av lärare vid våra tre skolor för smide och hantverk. Finalen blev en utställning på Nationalmuseum, där ett av objekten köptes och gavs till museet. Men egentligen började intresset för silver redan 1971, när en stor silverskål köptes på pantbanken i Mexico City.
Foto: Therese Sheats
Elsebeth Welander-Berggren, ordförande 2005–2009
Elsebeth Welander-Berggren, ogift Granlund, född 8 januari 1945 i Köpenhamn, är en svensk museichef. Konsthistoriker med inriktning på konsthantverk och design. Tidigare museichef för Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm 2012-2018, överintendent vid Prins Eugens Waldemarsudde 2006–2012 i Stockholm och museichef vid Röhsska museet i Göteborg 2000–2006. Åren 2006-2009 var hon adjungerad professor vid Göteborgs universitet. Hon föreläser kontinuerligt inom sitt område samt har skrivit ett stort antal böcker och artiklar. Hon har tidigare varit ordförande i Nutida Svenskt Silver, och styrelseledamot i Nationalmusei Vänner samt är nu styrelseledamot i ett antal kulturhistoriska föreningar och stiftelser.
Foto: Fanny Stenberg
Lena Holger, ordförande 2001–2005
Lena Holger, född 25 oktober 1941 i Stockholm, är författare och museiman. Filosofie kandidat i konstvetenskap vid Stockholms universitet. Hon har arbetat inom museivärlden i 40 år, och senast varit chefsintendent vid Nationalmuseum i Stockholm 1988-2008. Lena Holger har specialstuderat Helene Schjerfbecks konstnärskap och 2016 skrivit boken om henne för Ateneums serie om finländska konstnärer. Hennes senaste forskningsprojekt och bok handlar om ”Nordiska kvinnliga konstnärer som vidareutbildade sig i Paris före 1889”, och kommer ut 2025.Lena Holger har varit ordförande i föreningen för Nutida Svenskt Silver och i Sällskapet Nya Idun. Hon har bland andra uppdrag även varit vice ordförande i Kulturfonden för Sverige och Finland.
Motivering: Lars Åke, Elisabeth, Lennart, Elsebeth och Lena har alla varit ordförande för Nutida Svenskt Silver under en period av flera år. Vi vill på detta sätt, i samband med att Nutida har firat 60 år, hedra dem och deras engagemang för Nutida och konstområdet.