Petronella Eriksson

Silver och guldsmed Petronella Eriksson
Petronella Eriksson

I mina föremål möter det outslitliga silvret det återanvändbara och tillfälliga. Jag vill betona silvrets brukbarhet. Det ska beröras, diskas, slitas, få patina och skänka glädje. Materialet fungerar  bättre då. Mina kannor  vill bli sotiga och diskas i en bäck, bland ormbunkar och fuktiga mossor. Mina smycken vill bäras, nötas, putsas och lagas. Ett smycke som inte sitter på en person är inte helt färdigt. Konsten består i själva användandet.

Kanske handlar det om skogen.

Det handlar om hur det känns när man är ute. Allting tar tid, man reser sitt tält, man sätter upp trangia köket, lagar mat. Det tar tid, mycket längre tid än vanligt, men det finns inge stress där. I stället är varje rörelse en njutning. När man är färdig tar man en tuss svinto och går till närmaste vatten, grovdiskar kanske med en tuss strävt gräs. Sitter obekvämt på huk. I skogen finns en extrem närvaro som inte har någonting att göra med koppar som passar i ett skåp, eller tekannor som går in i diskmaskinen.

Så kanske vill jag att ni ska använda mina föremål för att de inte är alltid är så praktiska? För att de är en möjlighet till närvaro i nuet, och till njutning. En påminnelse om vad det är att leva och vara människa..

Verksamhet

Sedan 2001 driver jag min egen verksamhet och är delägare i Galleri LOD på Norra Agnegatan i Stockholm, där jag också har min verkstad.

Utbildning

1995-2000 Konstfack, Metallformgivning
1989-1990 Nyckelviksskolan, Metall linjen
1985-1987 Guldsmedstekniskt gymnasium

Representerad

2017 Offentligt uppdrag, Kryddställ från Sveriges regering och riksdag till HKH Kornprisessan Victorias på hennes 40 års dag.
2015, På ett frimärke i serien ”Järn möter silver”
2006, 2010, 2013 Nationalmuseeum
2004, 2006 Röhsska museet, Göteborg

Utmärkelser

2018 Sveriges representant på “Women to Watch: Heavy Metal ” på The National Museum of Women in the Arts
2014 Ett årigt arbetsstipendium Konstnärsnämden
2000 Anna-Lisa Thomson-stipendiat

Läs med här

petronella.nu