Åsa Elmstam

Att göra är mitt sätt att tänka, och i den kreativa processen föds ofta mina nya idéer. Jag använder ofta min konst som bärare av de budskap jag brinner för och vill påverka samhället med. Och ibland gör jag saker bara för att det är kul och viktigt med utsmyckning av kropp och rum för att hitta välbefinnande.

Jag tänker mycket på miljön och klimatförändringarna finns ständigt närvarande i mina tankar. Jag försöker också minimera användningen av kemikalier i de material jag arbetar med. När jag jobbar med ädla metaller använder jag bara återvunnet material.

Jag gör alla mina objekt för hand, de tidskrävande metoderna gör att objekten kostar, som i sig belyser problematiken med att vi nu är vana att konsumera billiga massproducerade saker. Om vi ska gå tillbaka till ett mer hållbart samhälle för alla på jorden bör vi bli mera medvetna om vad saker kostar att producera på nära håll och på ett humant sett. Jag värderar kvalitet och hantverksskicklighet högt. Jag fascineras av silversmidets traditionella tekniker men försöker alltid att hitta nya sett och bra lösningar för konstruktioner. Jag utgår ofta ifrån plåt med sågning och lödning som mitt främsta arbetssätt.

Jag jobbar medvetet med tankar kring statusen av det handgjorda. Var går gränsen mellan konsthantverk och konst? Ligger statusen i tanken framför handen?

Min bakgrund är en blandning av silversmide, smyckekonst, konst, hantverk och studier I hållbar utveckling inom design. Jag har min ateljé på Södermalm I Stockholm.

Verksamhet

Egen verksamhet sedan 2007. Nu med Ateljé på Havregatan 12, Södermalm i Stockholm.
Tel. +46(0)70-3952629

Utbildning

Tokyo Zokei University – Sustainable projects
Konstfack, Metallformgivning-Ädellab
Nyckelviksskolan
Konstskolan Basis

Utmärkelser

2019 ​Iaspis/Konstnärsnämnden för internationellt kulturutbyte/resebidrag
2018​ Arbetsstipendium, ettårigt. Konstnärsnämndens bildkonstnärsfond
2018 Nominerad som en av 4 till Design S, Swedish Design Awards 2018
2018 Estrid Ericson stiftelse
2016 7-dagars vistelsestipendium för konstnärer på Nordiska Akvarellmuseet
2016 Estrid Ericsons stiftelse
2016 – 2018 Ateljéstöd Stockholm Stad
2013 Jag är en av fyra finalister som valts för The Art Jewelry Forum (AJF) Artist Award Competition – Emerging Artist i USA
2013 KHV Konsthantverkets Vänners stipendium
2013 – 2015 Ateljéstöd Stockholm Stad

Representerad

2019 Nationalmuseum, Stockholm
2019 RIAN designmuseum
2019 Danderyds Sjukhus, Logopedkliniken
Privata samlare i SE, BE, BR, US, CN

Läs mer här; www.asaelmstam.se

https://www.instagram.com/asaelmstam/

www.daughters.se